CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici în Republica Moldova 2019

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici în Republica Moldova 2019

Preț de Listă: 100,00 MDL

Preț: 0,00 MDL

Economisești: 100,00 MDL (100%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Din Cuprins: Milioane de lei delapidate la Criuleni dintr-un proiect transfrontalier; Bani europeni în conturile unei companii penale; 685 de milioane de lei. Reforma clădirilor în locul reformei justiţiei; Investiţii de milioane de lei în folosirea „energiei verzi” sunt astăzi părăsite și mâncate de rugină; Bulevardul incompetenţei; Un drum din raionul Rezina a ajuns impracticabil după ce autorităţile au investit în el peste 1,5 mln de lei; Conflicte de interese, protecţionism și afaceri camuflate. Imperiul de construcţii al primarului milionar de la Bogzești; De ce întârzie darea în exploatare a şcolilor renovate în proiectul Băncii Mondiale; Radiografia miliardului furat. 

Autori: Svetlana Cernov, Victor Moșneag, Anatolie Eșanu, Tudor Iașcenco, Viorica Zaharia, Natalia Cozma, Mariana Colun, Mariana Raţă

„CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici” este un proiect al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, implementat în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente. Am demarat acest proiect pentru a le oferi cetăţenilor Republicii Moldova informaţii despre modul în care le sunt folosiţi banii. Scopul principal este de a contribui la o mai bună conștientizare a faptului că fiecare cetăţean merită să fie respectat pentru că este contribuabil, plătește taxe și impozite, iar reprezentanţii instituţiilor publice sunt responsabili de utilizarea transparentă și eficientă a acestor resurse.

În această primă ediţie vă prezentăm cazuri în care banii contribuabililor au fost folosiţi abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte inutile sau de proastă calitate. În multe cazuri, sume exorbitante au fost folosite fără justificare și fără a răspunde unor necesităţi de ordin public. Lucrarea oferă, de asemenea, exemple în care lipsa de responsabilitate a oficialilor a dus la performanţe slabe și întârzieri. În sfârșit, ni se prezintă cazuri care ridică suspiciuni de folosire abuzivă a banilor publici în interesul anumitor persoane, respectiv cazuri de conflicte de interese, care au ajuns în vizorul autorităţilor de drept.

La fel de revoltătoare sunt și cazurile de corupţie și fraudare a fondurilor care provin din proiectele de asistenţă ale Uniunii Europene, sau din cele ale altor donatori internaţionali. Deși procedurile de cheltuire și de control al banilor europeni sunt mai stricte decât în proiectele naţionale, situaţii de abuz au fost documentate de jurnaliști de investigaţie și au ajuns, astfel, în „Cartea Neagră”. Ne vom concentra în mod special asupra elucidării unora dintre aceste situaţii în prezenta ediţie.

Ideea acestui proiect este de a reafirma importanţa controlului cetăţenilor în prevenirea unor abuzuri notabile din partea reprezentanţilor guvernării.

Vom continua, împreună cu organizaţiile de media și jurnaliștii de investigaţie, să colectăm cazuri de abuz și deturnare a fondurilor publice și să vi le prezentăm periodic. Însă, un astfel de efort necesită și participarea cetăţenilor.

Dincolo de cele menţionate mai sus, „Cartea Neagră” constituie o invitaţie către toţi factorii interesaţi de a lucra împreună pentru o societate mai transparentă și mai responsabilă faţă de cetăţenii săi și resursele acestora.

SERGIU BOGHEAN,
Coordonator de proiecte în Republica Moldova
al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 117
Apariția: 2019
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3100

Pareri