Recviem pentru Est (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Recviem pentru Est (Top 10+) [Carte de Buzunar]
106,00 MDL (24,81 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza de Ileana Cantuniari
 
Recviem pentru Est este o incercare aproape proustiana de a recupera adevarata istorie a perioadei sovietice, acea istorie dezbarata de politica si ideologia oficiale, ce dainuie doar in memoria faptelor concrete si in amintirea celor care au trait-o. Nevoia de a spune adevarul despre viata din acea epoca – despre orori, persecutii si deportari, despre manipularea maselor –, intilnita de altfel si in roman („Intr-o zi, va trebui sa putem spune adevarul...”), il determina pe erou sa se intoarca in trecut, al sau si al strabunilor sai, si sa retraiasca experientele dureroase ale celor care au luat parte la crearea istoriei.
 
Prin intermediul a trei voci narative, a protagonistului, a tatalui si a bunicului acestuia, romanul reuseste sa acopere intreaga perioada sovietica – Revolutia, colectivizarea, al Doilea Razboi Mondial, conflictele din Lumea a Treia, finantate de Uniunea Sovietica – si sa o demitizeze, opunind istoriei oficiale deformate o istorie individuala, alcatuita din trairi autentice.
 
Alternanta planurilor temporale, a elementelor de autobiografie fictionala si de roman de spionaj, stilul poetic si muzicalitatea frazei dau nastere unei arhitecturi grandioase si solemne, un recviem liric al acestei ere care aluneca incet-incet in uitare.
 
 
Recenzii
 
 
"Recviem pentru Est, aparent o poveste de spionaj cu scenariu tipic, este in primul rind un roman al cautarii de sine, dar si o intoarcere in trecutul innegurat al perioadei sovietice, dominat de razboaie, violuri si crime odioase, camuflate de istoria oficiala in haina eroismului si a patriotismului." -- Bogdan ROMANIUC, 1 martie 2008, in Ziarul de Iasi
 
„Recviem pentru Est este o saga ce se intinde pe trei generatii de soldati rusi, pastrindu-si fiorul epic prin schimbarea rapida a decorurilor si personajelor.” -- The Review of Contemporary Fiction
 
 
Despre Autor


 
Nascut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfirsitul anilor ’80, Andrei Makine se numara printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani, fiind asimilat imediat de tara de adoptie dupa succesul rasunator al romanuluiTestamentul francez (1995), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franta: Prix Goncourt, Prix Medicis si Prix Goncourt des Lyceens.
 
Scrise intr-un stil sobru si evocator inconfundabil, romanele sale au incintat publicul cititor, fiind traduse in peste patruzeci de limbi.
 
La Editura Polirom au mai aparut: Crima Olgai Aberlina (2001), Pamintul si cerul lui Jacques Dorme (2004),Femeia care astepta (2005), Iubirea omeneasca (2007),Recviem pentru Est (2008), Viata unui barbat necunoscut(2010) si Cartea scurtelor iubiri eterne (2011). In 2005, scriitorul a fost recompensat cu Premiul Printul de Monaco pentru vasta sa cariera literara.
 
 

Detaliile Produsului

Titlu Original: Requiem pour l'Est
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 276
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2015
ISBN: 978-973-46-5323-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri