Realitatea în Cuvânt și Cuvântul în Realitate. Articole și Eseuri de Cultivare a Limbii și de Sociolingvistică

Realitatea în Cuvânt și Cuvântul în Realitate. Articole și Eseuri de Cultivare a Limbii și de Sociolingvistică
31,00 MDL
  • Cumpără 2 exemplare cu 27,90 MDL fiecare și economisește 11%

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

în prima parte a cărţii Realitatea în cuvânt şi cuvântul în realitate, cunoscutul literat şi lingvist Ion Ciocanu, atent la modul de a vorbi şi de a scrie al nostru, atrage luarea aminte a cititorului asupra nenumăratelor greşeli de exprimare, explică mecanismul apariţiei acestora, care, în majoritatea cazurilor, se reduce la calchierea cuvintelor şi expresiilor ruseşti, şi sugerează soluţii de evitare a lor.

Se ştie că în cuvânt se exprimă o realitate concretă, un obiect sau un fenomen anumit, şi este de la sine înţeles că urmează să folosim cuvântul astfel, încât interlocutorul să poată recepta simbolul acelei realităţi, al acelui obiect, al acelui fenomen, despe care îi comunicăm. Or, în vorbirea de fiecare zi se întâmplă să întrebuinţăm cuvântul în mod arbitrar, impropriu, eronat, ajungând să denaturăm însăşi intenţia noastră. (Exemple în acest sens găsim în aproape fiecare pagină a cărţii de faţă.)

De aici necesitatea permanentă a instruirii noastre temeinice şi, totodată, actualitatea stringentă a noii cărţi a scriitorului, cultivator activ şi talentat al limbii în spaţiul est-prutean.

In partea a doua a cărţii autorul abordează în cunoştinţă de cauză unele probleme spinoase ale limbii române în Republica Moldova, mai cu seamă în anii din urmă.

Cititorii - profesori şi studenţi (nu numai de la filologie), liceeni, elevi - găsesc aici exemple din vorbirea/scrierea românilor basarabeni, interpretate în lumina normelor fireşti ale limbii române.  Ed. Epigraf

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Epigraf
Apariția: 2002
ISBN: 9975-903-49-5
Dimensiuni: 14,1 x 21,5 cm
Greutatea: 0.2660

Pareri