Războiul civil european 1917-1945

Războiul civil european 1917-1945
284,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Prin cartea de fata, cititorii romani au la dispozitie lucrarea fundamentala a istoricului german Ernst Nolte, Razboiul civil european. 1917-1945, generatoare de aprinse controverse. Chiar si in publicatiile din Romania au aparut critici severe la adresa lui Ernst Nolte, incat cei care le-au citit pot fi mirati ca el beneficiaza acum de o talmacire in limba romana. Cum, se vor intreba cei la curent cu critici atat de severe la adresa lui Nolte, este tiparit un istoric preocupat sa justifice fascismul?

Cititorii acestei carti - suntem siguri - se vor convinge ca acuzatiile aduse lui Ernst Nolte sunt lipsite de orice fundament. Nu numai ca istoricul german nu a incercat nici un fel de indreptatire a fascismului, in general, si a regimului nazist, in special, ci, dimpotriva, printr-o analiza pe cat de documentata, pe atat de patrunzatoare a comunismului si fascismului, a relevat divergentele si convergentele dintre aceste ideologii si sisteme. Cartea lui Nolte este o contributie fundamentala la cunoasterea celor doua regimuri totalitare si nimeni - specialist sau cititor "obisnuit" - nu se poate lipsi - daca vrea sa inteleaga secolul al XX-lea, "secolul extremelor", dupa cunoscuta formula a lui Eric Hobsbawm - de lectura cartii de fata.

Cartea sa este o paralela intre bolsevism si national-socialism, forma radicala a fascismului (de aici, deosebirea de fascismul italian), intre Partidul Comunist sovietic si Partidul National-Socialist, ambele "partide de razboi civil", adica organizatii politice, care, ajunse la putere, dezlantuie razboiul impotriva unei parti a populatiei din statul aflat sub controlul lor. Bolsevicii, in numele luptei de clasa, au trecut la lichidarea burgheziei urbane si rurale (culacii/chiaburii). Nazistii au trecut - si ei - la eliminarea adversarilor politici si, asociindu-i pe evrei comunismului, au decis exterminarea lor, in numele criteriului rasei. Ceea ce a scandalizat pe unii a fost relevarea de catre Nolte a anterioritatii "modelului" sovietic in raport cu cel nazist: inainte de Auschwitz a fost Gulagul. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 520
Editura: Corint
Apariția: 2005
ISBN: 973-86878-8-8
Dimensiuni: 15,5 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri