Război și Pace [eBook]

Lev Tolstoi

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski și Rostov, „Război și pace” folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte.

Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți.

În moștenirea artistică a lui Lev Tolstoi, „Război și pace” ocupă un loc central. Acest roman a cerut scriitorului imense eforturi creatoare: Tolstoi a lucrat la „Război și pace” timp de șase ani: din 1863 până în 1869. Ciorna schițelor și variantelor care depășesc prin volumul lor textul de bază al romanului, precum și nenumaratele îndreptări făcute în paginile de corectură, arată destul de elocvent proporțiile muncii scriitorului care a căutat neobosit cea mai desăvârșită formă de exprimare artistică a concepției operei sale.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

”Cel mai mult m-a uimit la Tolstoi faptul cã si-a insotit predicile cu fapte si a acceptat orice sacrificiu in numele adevarului. A fost omul cel mai cinstit al vremii sale. Intreaga lui viata a fost o cautare permanenta, o stradanie necontenita de a afla adevarul si de a-l aduce in viata de zi cu zi. Tolstoi nu a incercat niciodata sa ascunda ori sa infrumuseteze adevarul; fara a se teme nici de puterea religioasa, nici de cea laica, el a aratat lumii adevarul universal, incontestabil si lipsit de orice compromis.” – Mahatma Gandhi

”Razboi si pace a avut o geneza agitata si poarta amprenta creatorului sau sfasiat fara incetare de tendinte conflictuale. Romanul a devenit terenul de manifestare a zbuciumului interior, a carui evolutie, opunand mereu esentialul artificialului, va substitui realul si viziunea exterioara cu parerea subiectiva si rezultatul viziunii interioare. Fidel propriilor exigente, Tolstoi a facut din Razboi si pace o capodopera a literaturii universale, imprimandu-I un caracter profund uman.” – Jean Thieulin

”Lumea n-a mai cunoscut, probabil, un alt artist a carui esenta etern epica, homerica, sa fie atat de puternica. In creatiile lui salasluiesc forta elementara a eposului, ritmul si uniformitatea lui solemna, prospetimea lui aspra, pregnanta, savoarea, sanatatea lui de nezdruncinat, realismul indestructibil.” – Thomas Mann

Dacă lumea ar putea scrie de la sine, ar scrie ca Tolstoi” -- Isaak Babel, jurnalist și scriitor rus

”Război şi pace este unul dintre acele puţine texte -Ulise al lui James Joyce este un altul - prea adesea citit ca un soi de test de anduranţâ sau un ritual de călătorie, pentru a fi abandonat la jumătate sau etalat ca trofeu în bibliotecă, fără a mai fi atins vreodată. Este, într-adevăr, un roman foarte lung, dar care răsplăteşte din plin studiul atent şi repetat. Ca şi în cazul filmelor lui Andrei Tarkovski, regizor puternic influenţat de Tolstoi, odată intrat în Rusia autorului, nu vei mai dori să pleci; astfel, amploarea romanului devine o virtute, căci îţi doreşti să citeşti mai mult.

Concentrându-se asupra membrilor a două familii importante, Bolkonski şi Rostov, Război şi pace foloseşte istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franţa lui Napoleon Bonaparte. Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufleteşti prin care trec oraşe întregi, mişcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăţi.

Ambuscadele şi bătăliile sunt prezentate cu un extraordinar simţ al nemijlocitului, din perspective individuale legate între ele. Relaţia dintre personal şî politic, dintre intim şi epic este remarcabil explorată. Tolstoï foloseşte examinarea reacţiilor emoţionale ale personajelor la schimbările rapide din viaţa lor, pentru a reprezenta reacţiile societăţii ruseşti atât faţă de război, cât şi de pace. O ultimă observaţie: nu optaţi pentru versiunea prescurtată a cărţii. Tolstoi este, probabil pe nedrept, celebru pentru digresiunile sale, dar a ignora unitatea versiunii integrale înseamnă a compromite experienţa lecturii.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Lev Tolstoi (n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana - d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) a fost un scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii. Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse (începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski).

Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1869
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 2,89 MB
Pagini Ediție Print: 896
Compatibil cu Kindle: Da