Război, Pace și Comerț în Islam. Țările Române și Dreptul Otoman al Popoarelor

Război, Pace și Comerț în Islam. Țările Române și Dreptul Otoman al Popoarelor
486,00 MDL (121,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editia a II-a revazuta si adaugita.
 
O lucrare de referinta pentru istoria otomana si a sud-estului Europei, distinsa cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane
 
Principatele dunarene s-au aflat initial sub incidenta „expeditiilor sfinte” declansate de turcii otomani cu scopul de a le ingloba in „Casa Islamului”. S-a discutat mult in istoriografia romana despre „inchinarea” domnilor moldo-valahi si despre presupusele „tratate” („Capitulatii”) prin care statutul politico-juridic al Valahiei si Moldovei fata de Poarta otomana ar fi fost stabilit pe termen lung. S-a ignorat insa rolul practicilor cutumiare acceptate ca „lege” in relatiile dintre otomani si principatele tributare.
 
Pe baza textelor juridico-religioase de natura islamica si a izvoarelor istorice (documente de cancelarie, tratate de pace si comert, corespondenta diplomatica, cronici etc.), volumul analizeaza viziunea politica si juridica otomana asupra razboiului, pacii si comertului cu nemusulmanii – fie ei indivizi, comunitati sau state.
 
De la cadrul larg reprezentat de normele generale, analiza se restringe la relatiile dintre Poarta otomana si principatele Valahia, Moldova si Transilvania. Intr-un veritabil „studiu de caz”, sint prezentate relatiile de putere dintre voievozii tributari si sultani, statutul juridic al muntenilor, moldovenilor si ardelenilor ca supusi ai padisahilor, precum si locul principatelor de la nord de Dunare in cadrul Imperiului otoman, toate asa cum au prins contur in vremea lui Süleyman Magnificul si cum au evoluat in secolele urmatoare.
 
Din cuprins:

Ideologia „razboiului sfint” la otomani • Intelegerile de pace in teoria juridica si practica diplomatica otomana • Dunarea, frontiera intre „Casa razboiului” si „Casa Islamului” • „Inchinarea” fata de Poarta otomana, intre mit si realitate • De la „obiceiuri” la „Capitulatii” • Principatele tributare in sistemul pax ottomanica

Recenzii

”Inca de la prima ei aparitie, cartea a fost apreciata ca o contributie de seama la cunoasterea aprofundata a unui set de probleme fara de care trecutul romanesc nu poate fi la fel de bine descifrat si inteles. Dupa peste un deceniu de la intiia publicare a cartii sale, autorul revine insa cu un text si mai „rotund”, care are atit o valoare pedagogica […], cit si una exploratorie, prin deslusirile pe care le aduce.

Procedind cu calm, didactic, explicind fiecare temei, fiecare notiune si chiar evenimentele incadrabile in formula lui expozitiv-explicativa, Viorel Panaite invinge in buna masura obisnuintele de receptare patriotic-belicoase, aratind pe indelete ce anume presupunea intrarea in orbita atentiei sultanului de la Bosfor, care erau posibilitatile de transare a situatiilor date si ce s-a petrecut de fapt. Meritul este important si se cuvine subliniat fiindca, alaturi de Mihai Maxim si alti autori […], Viorel Panaite inscrie o noua pagina nu numai in traditia romaneasca a studiilor de turcologie, ci si in tentativa mereu reluata de a intelege trecutul propriu, romanesc.”-- Ovidiu Pecican

”Razboi, pace si comert in Islam. Tarile Romane si dreptul otoman al popoarelor reprezinta editia revizuita si adaugita a unei carti publicate in 1997 si distinsa cu premiul „Nicolae Iorga” al Academiei. Autorul, profesorul Viorel Panaite, a simtit nevoia unei noi editii care sa reflecte concluziile cercetarilor sale recente. Asadar, avem in fata o analiza „la zi” a unor chestiuni prea putin intelese in istoriografia romaneasca: problema sistemului juridic otoman si impactul acestuia asupra Tarilor Romane.” -- Andreea Lupsor

Despre Autor

Viorel Panaite (n. 1958) este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane. Reputat turcolog, a efectuat stagii de documentare in urma unor burse acordate de institutii prestigioase din strainatate.

A mai publicat: Pace, razboi si comert in Islam. Tarile romane si dreptul otoman al popoarelor (ed. I, 1997), Limbajul politico-juridic in Islamul otoman (1998), The Ottoman Law of War and Peace. The Ottoman Empire and Tribute Payers (Boulder, New York, 2000), Diplomatie occidentala, comert si drept otoman. Secolele XV-XVII (2004), Limbajul otoman al razboiului si pacii. Dictionar de termeni si expresii (2007), Dreptul pacii si razboiului in Islamul otoman. Glosar si Bibliografie (2008).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 576
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3247-3
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri