Rasismul pe Înțelesul Fiicei Mele urmat de ”Năvala Urii”

Rasismul pe Înțelesul Fiicei Mele urmat de ”Năvala Urii”
69,00 MDL (17,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Ioana-Crina Coroi.

Un copil este curios. El pune multe intrebari si asteapta raspunsuri precise si convingatoare. Nu-i de gluma cu intrebarile unui copil. Cand a venit cu mine la o manifestatie impotriva proiectului de lege privind imigratia, fiica mea mi-a pus intrebari despre rasism. Am vorbit mult.

Mai bine decat oricine altcineva, copiii pot sa inteleaga ca nu ne nastem, ci devenim rasisti. Aceasta carte, care incearca sa raspunda la intrebarile fiicei mele, se adreseaza copiilor care inca nu au prejudecati si care vor sa inteleaga. Iar adultilor care o vor citi, eu sper ca le va fi de folos ca sa le raspunda copiilor lor la intrebari mult mai incuietoare decat s-ar astepta ei.

Recenzie

Tahar Ben Jelloun, scriitor francez de origine marocană, are o bibliografie imensă. Este una dintre vocile importante ale spaţiului cultural francofon. Rasismul pe înţelesul fiicei mele a fost tradus în peste 25 de limbi.

„Rasist este cineva care suferă de un complex de inferioritate sau de superioritate, constată Tahar Ben Jelloun. E cam acelaşi lucru, de vreme ce comportamentul lui, şi-ntr-un caz, şi-n celălalt, este unul de dispreţ.

—    Se teme? întreabă Merieme, fiica de zece ani a scriitorului.

—    Omul are nevoie de siguranţă. Nu-i prea place ceea ce riscă să-l deranjeze în certitudinile lui. Are tendinţa de a nu se încrede în ceea ce-i nou.

Deseori, ne temem de ceea ce nu cunoaştem. Ne temem pe întuneric pentru că nu vedem ce ni s-ar putea întâmpla atunci când toate luminile sunt stinse. Ne simţim lipsiţi de apărare în faţa necunoscutului... Ne închipuim lucruri oribile. Fără noimă. Nu-i logic. Uneori, nimic nu ne justifică teama şi, cu toate acestea, ne temem. Parcă nici nu gândim, reacţionăm ca şi cum chiar ar exista o ameninţare reală. Rasismul nu este ceva drept sau rezonabil.

—    Tată, dacă rasist este omul care se teme, atunci conducătorul unui partid căruia nu-i plac străinii se teme tot timpul. Cu toate acestea, de fiecare dată când el apare la televizor, eu sunt cea care mă tem!"

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Tahar Ben Jelloun - scriitor si filosof francez de origine marocana. Dintr-o bibliografie abundenta, se remarca:

Poezie:
Les amandiers sont morts de leurs blessures (1976)

A l'insu du souvenir (1980)
Poésie coplète (1995)

Roman:
L'homme rompu (1994)

La nuit de l'erreur (1997)
L'auberge des pauvres (1999)

Eseu:
Hospitalité française (1984)

Alberto Giacometti (1991)
Eseul sau Le racisme expliqué à ma fille (1998) a fost tradus in 25 de limbi.

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Cartier
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-79-589-0
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3700

Pareri