Rănile Memoriei. Nucșoara și Rezistența din Munți

Mai multe poze

Rănile Memoriei. Nucșoara și Rezistența din Munți
204,00 MDL (47,88 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O noua editie a volumului Ranile memoriei, semnat de Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton si una dintre cele mai de succes autoare publicate de Editura Polirom in ultimii ani.
 
Intre 1949 si 1958, satul Nucsoara a fost centrul miscarii de rezistenta din munti conduse de Toma Arnautoiu. Grupul Arnautoiu nu mai exista; membrii lui au fost executati. Exista insa supravietuitorii acelor vremuri si amintirile lor. Pe baza interviurilor cu acesti supravietuitori, Aurora Liiceanu incearca sa reconstituie evenimentele, sa determine motivatiile participantilor la rezistenta, sa clarifice structurile de putere in grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, sa stabileasca o tipologie a tradarii sau a razbunarii.
 
Portretele diferitelor personaje nu pastreaza nimic din aura de legenda pe care le-au conferit-o povestile despre miscarea de rezistenta, dezvaluind oameni obisnuiti, cu nelinisti, sperante si temeri, oameni care au scris insa o pagina de istorie.
 
Din cuprins:

Astazi: Nucsoara • Trecutul recent: rezistenta si sat • Psihologii diferite si moarte controversata • Lumea satului • Sfirsitul: de la santaj la tradare • Contextul: taranimea • Chiaburimea: „elementul dusman” • Colhozul si groaza de abandon • Legatura de singe si legatura de pamint

Recenzii

”Aurora Liiceanu stie sa nu-si eroizeze personajele pentru a nu se pierde astfel omenescul din personajele acestea... unele exemplare, altele mai putin, in orice caz absolut memorabile si cu un loc in istoria acestor ani.
Aurora Liiceanu, ca un romancier cit se poate de bine stapinitor al mijloacelor sale narative, realizeza o proza contrapolitica in care trecutul si prezentul isi raspund intr-o permanenta balansare (...)” -- Cristian Teodorescu citat de Smaranda LIUBOV, 28 iunie 2012, pe BookMag.ro

”Niciodata nu mi-a fost clar ce-a fost cu partizanii din munti. Ce voiau? Ce sperau? Am aflat acum. Unii ii asteptau pe americani. Altii erau, pur si simplu, fugari pentru ca intrasera in conflict cu noul regim. Intre ei, visatori, eroi, cavaleri ai dreptatii dar si unii, la limita, nebuni, visind un pic de putere si stind prost cu judecata. O tragedie, pina la urma, care a implicat familii intregi, in care intrau si sustinatorii ramasi in sate. Istoria reda fapte.Aurora Liiceanu e psiholog si urmareste ce e in capul oamenilor, adica exact ce ma intereseaza pe mine.

Pe de alta parte, din carte am aflat ce a urmat dupa 1989: un conflict intre cei care-si voiau inapoi proprietatile (niste tarlale agricole) de care fusesera deposedati abuziv si cei care le detineau in familie de peste 40 de ani si nu-si inchipuisera ca va trebui vreodata sa le dea inapoi. Ca si in cazul restituirii caselor nationalizate, caz in care chiriasii s-au simtit nedreptatiti. N-a zis nimeni ca e simplu!” -- Mihaela Serea, 26 ianuarie 2014, pe omulsiorasul.wordpress.com

Despre Autor

Aurora Liiceanu, doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta).

In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” din cadrul Academiei Romane. De aceeasi autoare, la Editura Polirom au mai aparut: Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povesti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012), Viata nu-i croita dupa calapod (2011), Cuvinte incrucisate (2012) si Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii (2013).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2012
ISBN: 978-973-46-2798-1
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri