Rămășițele zilei (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Rămășițele zilei (Top 10+) [Carte de Buzunar]
120,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Descriere

Traducere din limba engleza de Radu Paraschivescu.
 
Aparut in Anglia, in 1989, romanul a primit in acelasi an prestigiosul Booker Prize si a fost transpus cinematografic, in anul 1993, de regizorul James Ivory, intr-un film de exceptie, avindu-i ca protagonisti pe Anthony Hopkins si Emma Thompson.
 
Stevens, majordom de moda veche, indragostit in tacere de frumoasa si inteligenta menajera din castelul lordului Darlington, se identifica intr-atit cu functia sa, incit trece senin pe linga dramaticele evenimente din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nimic nu-l perturba de la indatoririle sale de „majordom absolut“ – nici chiar pierderea singurei fiinte iubite – si abia spre sfirsitul vietii intelege ca lumea s-a schimbat profund si ca el nu este decit „o ramasita a trecutului“.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter BoxallRecenzie

Stevens a servit timp de 34 de ani ca majordom în conacul Darlington Hall, drept în inima pe cale sâ înceteze să mai bată a sistemului de clasă britanic. Este precis, rigid şi nu suportă efuziunile. Tatăl său, de asemenea majordom, l-a învăţat că demnitatea este cheia acestei meserii. Stevens stăvileşte orice fel de pasiuni şi respinge orice lucru ce i-ar putea afecta precizia rece cu care conduce gospodăria.

La patru ani după moartea lui Darlington, Stevens face o călătorie pentru a o convinge pe fosta menajeră, domnişoara Kenton, să revină pe moşia preluată de noul său stăpân, un american bogat numit Farraday. Farraday e tot atât de nepăsător şi îndrăzneţ, pe cât este Stevens de cumpătat şi rece.

Lui Stevens nu-i place sâ „flecărească". Domnişoara Kenton este tot atât de conştiincioasă ca şi Stevens, dar căldura ei se loveşte de severitatea acestuia. Certurile lor sunt pe teme minore şi pline de tandreţe, sugerând marea afecţiune dintre cei doi. Când ea are revelaţia că viaţa i-ar fi fost mai bună, dacă s-ar fi măritat cu Stevens, el este profund impresionat, deşi reticent. Această posibilitate pierdută nu numai că nu s-a materializat, dar nici nu trebuia adusă în discuţie.

Călătoria lui Stevens, pentru a o vizita pe domnişoara Kenton, îi oferă ocazia să se scufunde în tot felul de reflecţii, îi lipsesc timpurile pline de fast şi decenţă, şi el devine tot mai melancolic când meditează la dispariţia acelei lumi, o lume în care ştia unde îi e locul, un loc devenit, între timp, un anacronism, o tradiţie demodată. în final, el se confruntă cu un adevăr crud, şi anume că lordul Darlington, deşi un gentleman perfect, fusese un adept al nazismului. Stevens îi fusese loial până la orbire, iar luciditatea pe care ar fi trebuit să o manifeste cu mult timpîn urmă îi frânge inima.

El recunoaşte că viaţa sa a fost una în care şi-a dăruit încrederea cui nu trebuia şi un eşec pe plan sentimental.în final, descoperă - prea târziu - că demnitatea există într-un loc ignorat anterior, şi anume în onestitatea domnişoarei Kenton. Naraţiunea este formidabilă, stârnind pe rând râsul şi atingând puncte importante. Ishiguro examinează societatea britanică cu un ochi nemilos, deşi niciodată cu cruzime, întotdeauna cu afecţiune.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Kazuo Ishiguro se naste la Nagasaki in 1954 si este adus de familie in Anglia in 1960. Studiaza la University of Kent (Canterbury) si la University of East Anglia, dupa care se stabileste la Londra, unde traieste si in prezent.

Debuteaza la douazeci si opt de ani cu Amintirea palida a muntilor, povestea unei japoneze care traieste singura in Anglia, straduindu-se sa exorcizeze un trecut bintuit de cosmarul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Romanul primeste The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature, fiind tradus ulterior in treisprezece limbi.

In 1986, Ishiguro isi publica al doilea roman, Un artist al lumii trecatoare, nominalizat in acelasi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award si tradus in paisprezece limbi. 1989 este pentru Ishiguro anul de virf al carierei, autorul obtinind cu Ramasitele zilei riv­nitul Booker Prize din partea unui juriu prezidat de David Lodge.

Romanul a fost tradus in peste treizeci de tari si ecranizat de James Ivory, cu Sir Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Hugh Grant si Christopher Reeve in rolurile principale. In 1995 Ishiguro publica Nemingiiatii, un roman despre puterea artei de a trans­cende granitele istoriei si totodata despre spatiul central-european la citiva ani de la destramarea Cortinei de Fier. In 1995 Kazuo Ishiguro a primit distinctia Officer of The British Empire for Services to Literature si, in 1998, Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres din partea statului francez.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Remains of the Day
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 276
BRAND: Polirom
Apariția: Septembrie 2012
ISBN: 978-973-46-3087-5
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Cartea e buna, la fel si filmul.
Cartea e buna, la fel si filmul. Totusi, cartea a reusit sa-mi trezeasca mai mult interesul. O recomand cu mare placere.
Evaluarea
Parerea lui : / (Plasată la data 27.06.2014)