Quo Vadis (Română) [eBook]

Henryk Sienkiewicz

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Romanul Quo Vadis, scris în ultimii ani ai secolului XIX, a fost tradus în peste 40 de limbi și s-a vândut în milioane de exemplare. Povestea de dragoste dintre Ligia și Vinicius se desfășoară pe fundalul istoric al domniei sângeroase a lui Nero.

Quo vadis (în română Unde mergi?) este titlul unui roman istoric scris de Henryk Sienkiewicz, pentru care, în 1905, i s-a decernat Premiul Nobel. A fost publicat pentru prima oară în Gazeta Polska, începând cu luna martie 1895. A fost tradus în peste 40 de limbi și s-a vândut în milioane de exemplare.

Povestea de dragoste dintre Ligia și Vinicius se desfășoară pe fundalul istoric al domniei sângeroase a lui Nero. Puterii romane, reprezentate de un împărat ce avea drept de viață și de moarte asupra tuturor supușilor săi, i se opune puterea credinței creștine, împărtăşită cu precădere de plebe. Însă cele două forțe potrivnice nu sunt din aceeaşi lume şi nu se manifestă în acelaşi chip. În vreme ce puterea militară și politică a Romei se afirmă prin violență, desfrâu și opulență, puterea spirituală se vădeşte în smerenie, în bunătate şi, mai presus de orice, în dragoste curată.

Titlul romanului e inspirat dintr-o legendă medievală în care se relatează că, pe vremea persecuțiilor stârnite de Nero împotriva creștinilor din Roma, apostolul Petru fuge din cetate ca să-și scape viața. Pe drum însă, Îl întâlnește pe Isus și Îl întreabă: „Quo vadis, Domine?” (Unde mergi, Doamne?). Isus îi răspunde: „La Roma, ca să fiu răstignit din nou”. Rușinat de propria lașitate, Petru se întoarce în cetate, unde va muri ca martir, răstignit cu capul în jos.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

”Am citit aceasta carte în câteva zile, în urmă cu ceva ani, şi am luat-o din nou s-o citesc, deoarece o ador! E prima carte pe care am citit-o legată de prigoana creştinilor, dar am adorat-o din prima, poate şi pentru că mi-a fost recomandată de o persoană pentru care am tot respectul, dar poate şi pentru faptul că nu am întâlnit încă o creaţie care s-o egaleze. Creştinii sunt sigură că o vor iubi!

O recomand călduros iubitorilor de literatură unviersală, nădăjduind că vă va plăcea cel puţin atât de mult cât mi-a plăcut mie!” -- http://scrieliber.ro

”Quo Vadis, o epopee a Romei antice, plină de cruzime şi corupţie, a fost un bestseller internaţional timp de zece ani după apariţie. Scenele de o strălucire nefirească ale banchetelor decadente de la curtea lui Nero, ca şi persecutarea primilor creştini au făcut ca romanul să fie uşor de adaptat cinematografic.

Intriga centrală urmăreşte dragostea lipsită de noroc dintre Ligia, o creştină din regiunea care va deveni actuala Polonie, şi un ofiţer roman, Marcus Vinicius, care se converteşte la noua credinţă după ce îi cunoaşte pe apostolii Petru şi Pavel. Linia epică destul de banală este însufleţită de prezenţa unchiului lui Vicinius, scriitorul Petronius, un estet cinic şi un observator spiritual al vieţii de la curtea imperială.

Nero apare ca un personaj complex, un ticălos care dă foc Romei pentru a face loc ambiţioaselor sale planuri arhitecturale, dând apoi vina pe creştini şi dezlănţuind un val de persecuţii. Convingerile catolice profunde ale lui Sienkiewicz sunt evidente, dragostea şi spiritualitatea primilor creştini contrastând cu puterea şi materialismul Romei. în subtext apar şi elemente naţionaliste - la momentul scrierii cărţii, Polonia era sub dominaţia opresivă a trei imperii vecine.

Czeslav Milosz, laureat al Premiului Nobel şi compatriot al lui Sienkiewicz, nota că acesta face dovada unui „dar narativ de excepţie". Deşi acest tip de roman este de mult depăşit, rămâne o lectură plăcută datorită superbei măiestrii a autorului.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Henryk Sienkiewicz (n. 5 mai 1846 Wola Okrzejska, Polonia - d. 15 noiembrie, 1916 Vevey, Elveția) a fost un romancier și nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905.

A studiat medicină, drept și filologie. S-a remarcat ca romancier, nuvelist și jurnalist. La un moment dat, a încercat să se stabilească în California, unde, împreună cu niște prieteni, înființase o fermă. În ciuda entuziasmului inițial, a abandonat repede acest proiect, dezamăgit de ceea ce oferea America.

Cu prilejul unei călătorii spre estul Europei, poposeşte şi în București, în anul 1866. Popularitatea de care se bucura în special datorită romanului Quo Vadis îl aduce pe Sienkiewicz în atenția Academiei Suedeze care avea să îi acorde Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1905. Alte romane care l-au făcut celebru: Cavalerii teutoni, Prin foc și sabie, Potopul. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1895
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1 MB
Pagini Ediție Print: 400
Compatibil cu Kindle: Da