Putere și Teritoriu. Țara Românească Medievală (Secolele XIV-XVI)

Putere și Teritoriu. Țara Românească Medievală (Secolele XIV-XVI)
307,00 MDL (71,87 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Elaborata in urma reanalizarii celor peste 3.000 de documente cunoscute emise de cancelaria domnilor in secolele XIV-XVI, lucrarea redeschide discutia asupra naturii puterii domnesti in Tara Romaneasca medievala, contestind intelegerea istoriei principatului prin prisma categoriei mentale de stat teritorial.
 
Teza centrala este fundamentata pe reinterpretarea inovatoare a unor probleme controversate ale medievisticii romanesti, precum originea toponimului „Basarabia” pentru regiunea de la gurile Dunarii, localizarea Podunaviei in Dobrogea, folosirea judetelor ca instrumente ale puterii domnesti, teoria frontierelor naturale ale tarii, semnificatia formulei „toata tara” din titulatura domneasca, impactul negativ al dominatiei otomane asupra statalitatii etc. Adresat specialistilor in domeniu, dar si tuturor celor interesati de istoria romaneasca, volumul are potentialul de a provoca o dezbatere asupra istoriei medievale autohtone si o regindire a acesteia.
 
Din cuprins:
Puterea teritoriala a domniei. Tara si teritoriul • Geografie laica si geografie ecleziastica. Tara Romaneasca si Ungrovlahia • Geografie traditionala si geografie administrativa. Tari si judete • Centru si periferii. Boierii de margine si puterea domneasca • O frontiera „speciala”. Istoriografia frontierei moldo-muntene • Basarabia – istoria unei confuzii cartografice • Carpatii – axa geografica sau frontiera istorica? • Frontiera de pe Dunare. Cetatile, vadurile si vamile dunarene


Recenzii

”O recomandare pentru cititorii pasionati de istorie, dar si de politica: e vorba despre cartea lui Marian Coman despre Tara Romaneasca din secolele XIV-XVI, recent aparuta la Polirom. 

Intr-o demonstratie savanta, Marian Coman arata ca „Tara Romaneasca medievala a fost mai intii un ansamblu complex de retele de patronaj intre domn si diverse grupuri sociale, care abia treptat si relativ tirziu a capatat o consistenta teritoriala. Altfel spus, inainte de a deveni un teritoriu, Tara Romaneasca a fost o comunitate politica”. Autorul a folosit in cercetarea sa peste trei mii de documente elaborate de cancelaria domnilor in secolele XIV-XVI, intr-o lucrare care chestioneaza istoria noastra medievala. -- Cristian PREDA, 6 mai 2013, pe cristianpreda.ro

”Este aici locul sa laudam un autor atit pentru maturitatea cu care abordeaza tema, cit si prin seninatatea cu care ne convinge ca istoria are dreptul la o perpetua reinnoire. Caci dincolo de ce ne dovedeste aceasta carte, esential mi se pare modul in care o face. Astfel, fiecare capitol se deschide cu o afirmatie relevanta, preambulul unei demonstratii, sursele sint decodate de regula intr-o cheie noua, istoriografia e chemata sa dea seama fara vreun complex fata de autoritatile consacrate, scrierea e limpede, iar concluziile rezuma simplu si eficace. 

(…) cel ce ne-a facut sa-i citim lucrarea ca pe un bestseller este un om tinar, cu o biografie academica impresionanta, si deocamdata autorul unei carti pe care o consideram fara exagerare un eveniment.” -- , 24 mai 2013, Pe ssir.ro

 

Despre Autor

Marian Coman este cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Romane si cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

 Magister artium al Central European University, doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti, bursier Chevening la Universitatea din Oxford si fellow al Colegiului Noua Europa, este editor al crestomatiei de surse medievale Dominium si Ecclesia in Occidentul medieval. Crestomatie de istorie medie universala (2006).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2013
ISBN: 978-973-46-3403-3
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri