Purificare. Ediția 2013

Purificare. Ediția 2013
216,00 MDL (43,42 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba finlandeza de Adela Victoria Korshin.
 
Romanul Purificare a cistigat numeroase premii literare, printre care: The Nordic Council Literature Award (2010), Prix Femina Etranger (2010), The European Book Prize (2010), Le Prix du Roman FNAC (2010)
 
Romanul Purificare construieste o complexa drama de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice si apoi din anii ’90, detaliind consecintele pe care le au abuzurile si violentele unui regim represiv. Aliide Truu isi traieste batrinetile in singuratate, la marginea unui sat depopulat, pregatindu-si leacurile si muraturile si ascultind radioul, cind in curtea ei apare peste noapte o fata necunoscuta, vorbind o estoniana invechita, cu accent rusesc.
 
Fata este o fugara, iar din gesturile nervoase si speriate, din povestile pe care le spune, Aliide recunoaste in tinara speriata o victima a unor violente ce-i evoca dureros traume asemanatoare, pe care, la rindul ei, a trebuit sa le indure si sa le tainuiasca pentru a ramine in viata. Pe masura ce Aliide si Zara se apropie tot mai mult, legaturile dintre ele ies la lumina, dezvaluind amintiri reprimate si constientizarea unui rau ce continua sa faca victime mult timp dupa ce radacina sa a disparut.
 
„Marirea si decaderea sint temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul sau Purificare, o carte pe care nu v-as recomanda s-o cititi noaptea. Ea readuce in memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozavii intimplate in momentele de ratacire ale lumii, si spune povestea a milioane de oameni impinsi in mijlocul de-zastrului, pentru a-si gasi fericirea spulberata si destinul aflat la nesfirsit in miinile unor tirani. Intimplarile sint vazute prin ochii a doi oameni instrainati – o batrina ciudata si o tinara razvratita si traumatizata –, amanunt ce face efectul romanului cu atit mai puternic.”-- The Economist

„Un roman de o minunata subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.”-- Kirkus Reviews

Recenzie

Purificare a fost pentru mine nu numai o simpla lectura literara, ci si o sursa de informatii despre istoria estona a mijlocului si sfarsitului de secol 20.(...) Fraza ‘intotdeauna vor exista bocanci cromati’ rezuma concluzia eroinelor cartii in legatura cu repetabilitatea istoriei in acest colt al Europei. Regimurile politice se schimba, ocupantii vin si pleaca, dar represiunea pare a fi componenta esentiala a vietii.

Victimele sint in cele mai multe cazuri femeile, si aici ajungem la a doua tema fundamentala a scrierilor lui Sofi Oksanen – femeile ca victime permanente ale abuzurilor si violentei la scara istorica sau la scara personala. -- Dan Romascanu

Despre Autor

Sofi Oksanen s-a nascut in 1977, la Jyvaskyla, in Finlanda.

A studiat literatura si dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscuta odata cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003; Polirom, 2012) si Baby Jane (2005). In 2007 a scris piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului National Finlandez si a stat la baza romanului cu acelasi titlu, publicat in 2008 (Polirom, 2012, 2013).

Purificare s-a plasat in topul bestsellerurilor finlandeze si i s-au decernat numeroase premii internationale de prestigiu.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3488-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri