Puhoaiele Primăverii

Puhoaiele Primăverii
174,00 MDL (34,97 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Dan Sociu.

O scriere romantica in onoarea stingerii unei rase marete

„Hemingway este autorul care mi-a influentat cel mai mult tehnica – prin cartile lui, prin uluitoarea sa pricepere in arta scrisului.” -- Gabriel Garcia Marquez
 
„Ceea ce incinta la Puhoaiele primaverii este comicul de mare forta, o sageata satirica la adresa anumitor forme de afectare din literatura. Tinta travestiului absurd si grav al lui Hemingway e plasata intru citva in zona intelectuala inalta. In ultima instanta, scopul acestei carti este acela de a amuza. Si asta reuseste din plin.”-- The New York Times

Recenzii

”Subiectul Puhoaielor se consuma intr-o America cenusie, la propriu si la figurat. Un june muncitor, fara prea multe perspective existentiale, baladeaza intre un pub si altul, cautind un drum intre nicaieri si niciunde si impartindu-si sentimentele intre trei femei: o sotie care l-a parasit si doua care-i dau tircoale. Si e pentru prima data cind vocea auctoriala a scriitorului iese din text si face comentarii dintre cele mai juste: despre literatura, despre cum se scrie, despre cum a scris acest roman.

Despre cum se scrie un roman. Arta romanului nu-l poate ocoli pe acest remarcabil, devotat meserias, un real profesionist al prozei. Fie si numai pentru aceste scurte pasaje, in intregime citabile, si tot putem spune ca avem de-a face cu o carte excelenta. Portrete, stari, emotii, mici detalii de scenografie epica si, evident, gestionarea indeciziei eroului, realizata cu mare maiestrie. Arta marelui prozator vine din geniul sau de a scrie concis si la obiect. Nu a invatat sa scrie bine, a scris bine de la inceput pina la sfirsit.

Considerat less important in ansamblul operei, parerea mea e ca o (re)lectura atenta a romanului ar putea duce la o reala reconsiderare din punct de vedere critic a lucrarii pe care avem acum ocazia s-o tinem in mina.” -- Cristina MANOLE, 8 august 2014, in Observator cultural nr. 734

”Scrisa in 10 zile, cartea de fata este o satira la adresa scriitorilor cu un stil pretentios, rindurile oferite de Hemingway fiind cit se poate de simple, oferite intr-un stil direct, clar, fara prea multe mijloace artistice, un puhoi de cuvinte eliberat inainte de venirea primaverii, ce reprezinta metaforic succesul lui viitor. Cartea nu este considerata un succes de catre critici, majoritatea fiind nemultumita de atitudinea scriitorului fata de restul colegilor de breasla, adepti ai stilului judecat de Hemingway.

Alte surse sustin ca opera de fata ar fi fost scrisa doar pentru ca Hemingway sa scape de contractul pe care il avea cu editura Boni & Liveright, insa autorul a negat acest lucru. Un alt scriitor recunoscut atit pentru calitatea operei sale, cit si pentru excentricitatea sa, si anume F. Scott Fitzgerald, considera romanul de fata o capodopera.” -- Andreea ANDRUSCA, 31 iulie 2014, pe filme-carti.ro

”Aparuta in acelasi an, 1926, ca mult mai celebrul roman The Sun Also Rises (tradus in romana cu titlul Fiesta, Polirom, 2008), nuvela Puhoaiele primaverii, la prima vedere mai putin ambitioasa, grabita, este in acelasi timp concisa si jucausa, de o neseriozitate deranjanta, derutanta, doar aparenta sau incintatoare, in functie de asteptari. (...) In fond, nota Hemingway cu aproape un secol in urma, oricare dintre cititorii sai s-ar putea hotari sa spuna o poveste la fel de buna, iar daca s-ar hotari si ar duce treaba la bun sfirsit, el ar fi dispus sa rescrie pasajele noii opere care i s-ar parea mai neizbutite. Generos-ironic, naratorul se retrage brusc, ca dintr-o relatie care ar fi putut foarte bine functiona in conditiile date.” -- Alexandra GAUJAN, 2 septembrie 2014, pe bookblog.ro


Despre Autor 

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii. Hemingway a primit in 1953 Premiul Pulitzer, in 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie. A avut o viata extrem de tumultuoasa: s-a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania.

In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer de ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia d’argento pentru eroism. Dupa razboi devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar in 1921 se muta la Paris, unde o cunoaste pe Gertrude Stein si intra in cercul intelectualilor americani expatriati, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generatia pierduta. Printre apropiatii sai din acea epoca se numara poetul Ezra Pound si prozatorul Francis Scott Fitzgerald.

In aceeasi perioada (1926) apare si primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus in romana cu titlul Fiesta; Polirom, 2008), o carte cu tenta autobiografica ce descrie, printre altele, viata comunitatii americane din Europa. In timpul Razboiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stinga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocitatile comise de ambele tabere implicate in razboi.

Viata agitata a marelui prozator a reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe din cartile sale. Printre ele se numara si romanele care l-au facut cunoscut lumii intregi, precum For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008, 2014), dar si numeroasele povestiri si nuvele publicate de-a lungul vietii, aparute la Editura Polirom in doua dintre volumele dedicate operei lui Ernest Hemingway: Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), respectiv Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008).

Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa aparitia, in 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Batrinul si marea; Polirom, 2007, 2014). Din proza lui Hemingway au mai aparut in traducere Sarbatoarea continua (2008), Gradina Raiului (2009, 2014), A avea si a nu avea(2010), Dealurile verzi ale Africii (2010), Moarte dupa-amiaza (2011) si Puhoaiele primaverii (2014).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 128
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2014
ISBN: 978-973-46-4535-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: