Psihologie Militară

Mai multe poze

Psihologie Militară
274,00 MDL (68,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Nevoia de a spori eficienta activitatilor de tip militar, la nivel individual, de grup si organizational, a dus la aparitia psihologiei militare, un domeniu complex, in care se regasesc elemente de psihologie organizationala, a personalitatii, clinica si experimentala. Volumul abordeaza psihologia militara ca pe un corp de aplicatii ale diverselor ramuri ale psihologiei in contextul categoriilor de forte militare (trupele terestre, aviatia, marina) si al situatiilor in care se afla personalul militar (selectie, instruire, adaptare la misiuni reale de lupta etc.).
 
Alaturi de problemele clasice, sint analizate cele pe care le genereaza relatia tot mai complexa om-masina, prezenta femeilor in armatele actuale, razboiul psihologic cu mijloace moderne sau terorismul. Impresionanta prin numarul si varietatea temelor tratate, rigoare si spirit stiintific, Psihologie militara se impune ca o lucrare de referinta in domeniu.
 
Din cuprins:

Psihologia militara: definirea domeniului, scurt istoric • Conditiile extreme de mediu si efectul lor asupra performantei militare • Sistemul om-masina si performanta militara • Oboseala operationala • Stresul de lupta • Adaptarea militara • Conducerea in mediul militar • Selectia psihologica • Razboiul psihologic: operatiunile psihologice si terorismul

Despre Autor

Marian Popa, conferentiar la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, director al Departamentului de invatamint la distanta. Este titularul disciplinelor statistica psihologica, psihologia muncii si psihologie militara (ciclul de licenta); metodologia cercetarii in psihologie, analiza statistica a datelor, analiza performantelor profesionale, psihologie aeronautica (master) si statistica avansata (scoala doctorala). A absolvit facultatea de profil a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi si este doctor in psihologie al aceleiasi universitati.

A profesat ca psiholog in cadrul Scolii de ofiteri de aviatie „Aurel Vlaicu”, Boboc, in perioada 1976‑1990, specializindu‑se in psihologie aeronautica pe linga laboratorul de psihologie al Centrului de Medicina Aeronautica din Bucuresti, condus de Valeriu Ceausu. In 1976 si 1977 a coordonat, in colaborare, pregatirea preliminara a grupei de candidati cosmonauti romani. Dupa 1990 a lucrat in cadrul Institutului National de Medicina Aeronautica si Spatiala, Bucuresti, ca psiholog in Biroul de securitatea zborului si apoi ca sef al Sectiei de psihologie, pina in 2005.

Din 1998 este certificat ca psiholog de aviatie in conformitate cu criteriile EAAP, iar in anul 2001 a absolvit cursul Human Factor Accident Prevention and Investigation, organizat de EAAP si Institute of Air Navigation Services, Luxemburg. Semneaza peste 50 de studii de psihologie si psihologie aeronautica. Este membru al Asociatiei Psihologilor din Romania, al International Council of Psychologists si al European Association of Methodology.

La Editura Polirom a mai publicat: Statistica pentru psihologie. Teorie si aplicatii SPSS (editia a II‑a, 2008), Introducere in psihologia muncii (Polirom, 2008).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Octombrie 2012
ISBN: 978-973-46-3144-5
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri