Psihologia Transporturilor

Psihologia Transporturilor
282,00 MDL (56,68 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cuvint‑inainte de Adrian Neculau
 
La volan, pe motocicleta sau pe bicicleta, in autobuze si tramvaie sau ca pietoni, cu totii sintem participanti la trafic. De multe ori insa circulatia devine o competitie intre soferi sau intre acestia si politia rutiera. De aici, aspectul adesea haotic al traficului contemporan, in care nimeni nu mai pare sa respecte regulile, si numarul ridicat de accidente de circulatie.Psihologia poate contribui la cresterea sigurantei rutiere, actionind asupra celui mai important factor responsabil de producerea accidentelor: factorul uman.

Psihologia transporturilor evidentiaza rolul psihologiei cognitive si sociale in intelegerea comportamentului uman in trafic si propune metode de interventie psihologica pentru modificarea comportamentelor aberante si optimizarea performantei diferitelor categorii de participanti la trafic: soferi amatori sau profesionisti, vatmani, mecanici de locomotiva, piloti etc.
 
Volumul contureaza astfel un cadru general de referinta pentru studentii si profesorii de la facultatile de psihologie si pentru psihologii preocupati de problema transporturilor.
 
Din cuprins: Transporturile si psihologia participantului la trafic • Factorul uman si diferentele individuale • Componenta cognitiv-motrica • Riscul si comportamentul riscant la volan • Componenta sociocognitiva • Componenta sociala • Componenta situationala • Strategii de interventie

Despre Autor

Grigore Havarneanu este cercetator postdoctoral la IFSTTAR (Institut Français des Sciences et Technologies des Transports, de L’amenagement et des Reseaux) in cadrul Laboratorului de Psihologie a Conducatorului auto (LPC). In 2011 a finalizat doctoratul la Universitatea „La Sapienza” din Roma, cu teza „Reprezentarea sociala a mortii ca urmare a accidentelor rutiere”.

In ultimii cinci ani a fost profesor asociat la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi), unde a desfasurat activitati didactice si de cercetare. Domeniile de compe­tenta includ psihologia transporturilor, analiza statistica a datelor, cognitia sociala, metodologia cercetarii si psihodiagnosticul experimental.

A fost membru in numeroase proiecte de cercetare, precum „Dimensiunea cognitiva, atitudinala si environmentala a sigurantei participantilor la trafic – Diagnosticarea realitatii romanesti”. A publicat ca autor si coautor peste 10 lucrari stiintifice in reviste nationale, dar si internationale dedicate psihologiei transporturilor (Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour).

Este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si psiho­log in cadrul Centrului de Psihologie Aplicata Iasi. A initiat si sustinut workshop‑uri pentru psihologii practicieni care activeaza in domeniul transporturilor, abordind teme frecvent solicitate de profesionisti: „Iluziile conducatorilor auto si rolul lor asupra comportamentului la volan”, „Riscul in trafic intre abordarea sociala si cea cognitiva”, „Modalitati de evaluare a tendintei de asumare a riscului in trafic si posibilitati de interventie”, „Personalitatea predispusa la accident – realitate sau mit?”.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 264
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2013
ISBN: 978-973-46-3238-1
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri