Psihologia Riscului

Mai multe poze

Descriere

Riscul este o dimensiune importantă a existenţei umane, fiind prezent la orice pas şi în orice domeniu de activitate. Dorinţa de realizare, teama de eşec, anxietatea sau emotivitatea pot influenţa negativ atitudinea faţă de risc, însă fiecare persoană dispune de propriile mecanisme psihologice prin care poate reacţiona eficient în cazurile potenţial periculoase.

Pornind de la înclinaţia naturală a omului de a înfrunta imprevizibilul şi de la tiparele psihologice aflate la baza asumării riscului, volumul, conceput ca un manual integrativ, analizează acest fenomen complex în contextul celor mai relevante domenii ale psihologiei aplicate societăţii româneşti: antreprenoriatul, sănătatea, mediul înconjurător, transporturile, mediul infracţional, viaţa de cuplu şi de familie, psihoterapia sau psihotraumatologia.

Diversitatea aspectelor psihologice şi a temelor practice abordate oferă o perspectivă clară asupra evoluţiei teoriilor, studiilor şi principalelor concluzii din psihologia riscului. În plus, recomandările şi sugestiile cuprinse în lucrare sunt utile practicienilor care se ocupă de creşterea siguranţei în anumite domenii de activitate. 

Cuprins extins: Emoţiile şi decizia în condiţii de risc • Abordarea riscului din perspectiva psihologiei dezvoltării • Managementul riscului • Evaluarea riscului infracţional: de la abordări statice la mecanisme dinamice • Psihologia riscului şi siguranţa în trafic • Abordări psihologice ale riscului în antreprenoriat • Perceperea

evaluarea şi asumarea riscurilor în organizaţii • Riscul şi consecinţele lui în viaţa de cuplu şi de familie • Riscuri pentru sănătate. Comunicare şi schimbare comportamentală • Riscul din perspectiva traumei psihice

 

Despre Autor


 

Corneliu Havarneanu este doctor in psihologie, profesor universitar in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, directorulDepartamentului de Psihologie. Domeniile sale de cercetare sunt siguranta si securitateain transporturi si psihodiagnosticul.

A publicat: Resurse umane si strategii de consultanta(2002), Evaluarea psihologica a conducatorilor auto (2011), a coordonat doua volume: Agresivitatea in scoala (impreuna cu Laurentiu Soitu, 2001) si Cunoasterea sociala. Teorii si metode (2002).

La Editura Polirom i-a mai aparut Cunoasterea psihologica a persoanei. Posibilitati de utilizare a computerului in psihologia aplicata (2000). Publica in numeroase reviste de specialitate (Transportation Research Part F: Psychology and Behaviour, Analele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Social and Behavioral Sciences).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-973-46-5624-0
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri