Psihologia Adolescenței. Manualul Blackwell

Psihologia Adolescenței. Manualul Blackwell
415,00 MDL (103,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Sinteza a principalelor studii privind dezvoltarea in adolescenta, volumul abordeaza o gama larga de subiecte, de la formarea identitatii si a personalitatii adolescentului pina la absolvirea unei facultati si orientarea in cariera.

Capitolele sint structurate in sectiuni privind procesele de baza, functiile psihosociale, experientele de relationare si problemele de comportament si includ o parte teoretica, precum si interpretarea rezultatelor cercetarilor efectuate in rindul adolescentilor in functie de variabile ca diferentele de gen, statutul socioeconomic si aspectele culturale sau etnice.

Rezumatele de la finalul diferitelor sectiuni si bibliografia extinsa sint utile atit pentru studentii la psihologie, psihiatrie si alte discipline inrudite, cit si pentru specialistii in domeniu.

Cuprins: Procesele pubertare si dezvoltarea psihologica • Piata muncii si cariera • Scolile ca medii de dezvoltare • Facultatea, etapa de tranzitie la stadiul de adult • Dezvoltarea autonomiei • Dezvoltarea identitatii • Dezvoltarea conceptului de sine si a stimei de sine • Intilnirile si experientele romantice • Relatiile intime ale tinerilor apartinind minoritatilor sexuale • Sarcina si nasterea • Infractionalitatea • Parasirea caminului: fuga de acasa si copiii strazii • Tulburarile de alimentatie • Bolile cu transmitere sexuala

Recenzie

Psihologia adolescentei nu este o carte de sfaturi pentru parinti, ci se vrea o sinteza a celor mai noi studii in marginea acestei virste. Sint citate zeci de studii, cifre si statistici si sint evitate metaforele sau locurile comune. Un exemplu consta in nuantarea conceptiei privitoare la agitatia permanenta specifica adolescentei. “Ideea ‘hormonilor care urla’ privitoare la adolescenti a fost mult prea des folosita. Majoritatea adolescentilor nu sint nici pe departe atit de activi sexual ca reactie la acesti hormoni, asa cum ar putea sugera multe descrieri ale mass-media. Expresia mai potrivita ar fi mai degraba aceea a ‘hormonilor in schimbare’”, se precizeaza in prima parte a tratatului referitoare la biologia si genetica adolescentei.

A doua parte a tratatului Blackwell de psihologie a adolescentei pune această virsta in contextul ei social. Aflam care sint motivele pentru care un tinar de 15 ani ajunge sa se revolte contra religiei parintilor, alegind o altă cale religioasa, se vorbeste despre felul in care sportul poate fi, cu adevarat de ajutor, la această virsta, dar si despre cit de potrivita este munca platita pentru tinerii din ultimele clase de liceu. Astfel, se pare ca atunci cind un serviciu la jumatate de norma nu este extrem de solicitant si nici nu interfereaza cu scoala poate aduce note mai bune.

Potrivit unui studiu realizat in 1996, “liceenii aflati in ultimii ani de studiu si care lucrau un numar moderat de ore aveau note mai bune decit cei care lucrau mai mult de 20 de ore pe saptamană, dar avea note mai bune  si decit cei care nu munceau”. De fapt, munca ii facea pe tineri mai punctuali si mai seriosi, mai creativi si mai centrati pe autodezvoltare.” - Victor Popescu, noiembrie 2009, Radio Romania Cultural

Despre Autor

Gerald R. Adams, profesor la Universitatea din Guelph. A fost redactor-sef la Journal of Adolescent Research si redactor colaborator la Journal of Primary Prevention si Journal of Early Adolescence. Domeniile sale de cercetare includ procesul de formare a identitatii, relatiile parinte-adolescent si evolutia sociala in copilarie, adolescenta si inceputul maturitatii.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 704
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1303-8
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri