Procrastinarea

Procrastinarea
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • IÌ‚n Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • IÌ‚n Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Cartea aceasta este despre promisiunile pe care le faceÈ›i față de voi înÈ™ivă È™i pe care nu le respectaÈ›i. Despre scopurile pe care vi le propuneÈ›i, fără a le atinge vreodată È™i fără a È™ti de ce. Despre curele de slăbire mereu amânate, despre graba cu care încercaÈ›i, la orele târzii ale nopÈ›ii, să terminaÈ›i un proiect È™i despre dezamăgirea din ochii celor care È™i-au pus speranÈ›e în voi – sau ai celui care vă priveÈ™te din oglindă.

Despre pierderea timpului, delăsare, irosirea unor oportunități È™i altele. Multe altele. Despre potenÈ›ialul irosit sau împlinit, despre visuri care se pierd È™i visuri care devin realitate. Dar, mai presus de orice, această carte este despre schimbarea vieÈ›ii voastre, despre cum să procedaÈ›i pentru a nu mai amâna lucrurile È™i a trece la treabă.

Recenzii

Cartea lui Piers Steele aduce sub lumina reflectorului o problemă veche de mii de ani – procrastinarea, a cărei ominiprezență È™i putere de acaparare ne trage în jos cu o forță de-a dreptul gravitaÈ›ională, creând ziduri È™i piedici în calea obiectivelor pe termen lung.

Disecarea problemei se face progresiv, pornind de la trei cazuri de procrastinatori care au cauze diferite pentru adoptarea comportamentului delăsător – lipsa încrederii în sine È™i a posibilității de a atinge scopul propus, lipsa valorii atribuite sarcinii întreprinse È™i neplăcerea profundă resimÈ›ită de activitatea respectivă È™i în final distorsionarea timpului È™i aprecierea acestuia ca fiind infinit. Astfel Steele oferă posibilitatea cititorului de a se identifica cu unul din cei trei, după aplicarea unor teste, È™i de a selecta soluÈ›iile È™i tacticile de contracarare cele mai potrivite.

Un prim factor identificat în fiÈ™a clinică a procrastinării este autoamăgirea tradusă prin linia fină dintre ”nu pot” È™i ”nu vreau” care duc spre augmentarea dificultăților ce ne aÈ™teaptă È™i astfel ne justificăm față de noi necesitatea amânării indefinite È™i conÈ™tiente a ceea ce avem de făcut.

Și de aici începe prezentarea cercului vicios marcat pe rând de vină È™i anxietate care sunt o cauză a stresului de zi cu zi È™i a absenÈ›ei fericirii. Apoi intră în scenă impulsivitatea, calitate definitorie a procrastinatorului incapabil să stăpânească nerăbdarea momentului È™i nevoia impetuoasă de a avea totul acum, în clipa de față.

O mare parte a cărÈ›ii prezintă problema din perspectiva neuroÈ™tiinÈ›ei, a antropologiei È™i a istoriei care consemnează din perspective proprii efectele È™i cauzele celei mai răspândite ”maladii” a secolului în care trăim. NeuroÈ™tiinÈ›a se foloseÈ™te de exemplu calului – sistemul limbic È™i al vizitiului – cortexul parafrontal în explicarea impulsurilor de moment È™i amănarea recompensei, a cântăririi deciziilor, a sistemului executiv al acÈ›iunilor È™i implicarea sa în finalizarea È›elurilor stabilite È™i atingerea consideraÈ›iilor pe termen lung.

„În mediul în care am evoluat, am băut atunci când ne-a fost sete, am mâncat când ne-a fost foame È™i am muncit când am fost motivaÈ›i. Pornirile noastre se identificau cu urgenÈ›ele. Atunci când am început să anticipăm viitorul È™i să făurim planuri, am intrat în dezacord cu propriul temperament, acÈ›ionând împotriva firii noastre. Purtăm înrădăcinat în noi un orizot temporal potrivit unei lumi mai vechi È™i mai puÈ›in sigure, o lume în care hrana se descompunea rapid, vremea se schimba pe negândite È™i drepturile de proprietate încă nu fuseseră inventate. Rezultatul este că ne ocupăm de griji È™i de oportunități pe termen lung folosindu-ne mintea mai degrabă făcută pentru a răspunde necesităților prezentului. Pierzând paradisul È™i câÈ™tigând civilizaÈ›ia, vom avea permanent de luptat cu procrastinarea.”

Plusuri: Multiplele puncte de vedere din care este privită procrastinarea și modalitățile de combatere personalizate pentru fiecare tip de procrastinator. Stilul cursiv de scriere care face lecturarea cărții accesibilă oricui.

Recomandari: Procrastinatorilor și celor interesați de dezvoltarea personală.

-- Calina Matei, Bookblog.ro

Video despre Carte


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Procrastination Equation: How to Stop Putting Things Off and Start Getting Stuff Done
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
Editura: Litera
Apariția: 31.05.2012
ISBN: 978-606-600-786-3
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri