Procrastinarea

Procrastinarea
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Cartea aceasta este despre promisiunile pe care le faceți față de voi înșivă și pe care nu le respectați. Despre scopurile pe care vi le propuneți, fără a le atinge vreodată și fără a ști de ce. Despre curele de slăbire mereu amânate, despre graba cu care încercați, la orele târzii ale nopții, să terminați un proiect și despre dezamăgirea din ochii celor care și-au pus speranțe în voi – sau ai celui care vă privește din oglindă.

Despre pierderea timpului, delăsare, irosirea unor oportunități și altele. Multe altele. Despre potențialul irosit sau împlinit, despre visuri care se pierd și visuri care devin realitate. Dar, mai presus de orice, această carte este despre schimbarea vieții voastre, despre cum să procedați pentru a nu mai amâna lucrurile și a trece la treabă.

Recenzii

Cartea lui Piers Steele aduce sub lumina reflectorului o problemă veche de mii de ani – procrastinarea, a cărei ominiprezență și putere de acaparare ne trage în jos cu o forță de-a dreptul gravitațională, creând ziduri și piedici în calea obiectivelor pe termen lung.

Disecarea problemei se face progresiv, pornind de la trei cazuri de procrastinatori care au cauze diferite pentru adoptarea comportamentului delăsător – lipsa încrederii în sine și a posibilității de a atinge scopul propus, lipsa valorii atribuite sarcinii întreprinse și neplăcerea profundă resimțită de activitatea respectivă și în final distorsionarea timpului și aprecierea acestuia ca fiind infinit. Astfel Steele oferă posibilitatea cititorului de a se identifica cu unul din cei trei, după aplicarea unor teste, și de a selecta soluțiile și tacticile de contracarare cele mai potrivite.

Un prim factor identificat în fișa clinică a procrastinării este autoamăgirea tradusă prin linia fină dintre ”nu pot” și ”nu vreau” care duc spre augmentarea dificultăților ce ne așteaptă și astfel ne justificăm față de noi necesitatea amânării indefinite și conștiente a ceea ce avem de făcut.

Și de aici începe prezentarea cercului vicios marcat pe rând de vină și anxietate care sunt o cauză a stresului de zi cu zi și a absenței fericirii. Apoi intră în scenă impulsivitatea, calitate definitorie a procrastinatorului incapabil să stăpânească nerăbdarea momentului și nevoia impetuoasă de a avea totul acum, în clipa de față.

O mare parte a cărții prezintă problema din perspectiva neuroștiinței, a antropologiei și a istoriei care consemnează din perspective proprii efectele și cauzele celei mai răspândite ”maladii” a secolului în care trăim. Neuroștiința se folosește de exemplu calului – sistemul limbic și al vizitiului – cortexul parafrontal în explicarea impulsurilor de moment și amănarea recompensei, a cântăririi deciziilor, a sistemului executiv al acțiunilor și implicarea sa în finalizarea țelurilor stabilite și atingerea considerațiilor pe termen lung.

„În mediul în care am evoluat, am băut atunci când ne-a fost sete, am mâncat când ne-a fost foame și am muncit când am fost motivați. Pornirile noastre se identificau cu urgențele. Atunci când am început să anticipăm viitorul și să făurim planuri, am intrat în dezacord cu propriul temperament, acționând împotriva firii noastre. Purtăm înrădăcinat în noi un orizot temporal potrivit unei lumi mai vechi și mai puțin sigure, o lume în care hrana se descompunea rapid, vremea se schimba pe negândite și drepturile de proprietate încă nu fuseseră inventate. Rezultatul este că ne ocupăm de griji și de oportunități pe termen lung folosindu-ne mintea mai degrabă făcută pentru a răspunde necesităților prezentului. Pierzând paradisul și câștigând civilizația, vom avea permanent de luptat cu procrastinarea.”

Plusuri: Multiplele puncte de vedere din care este privită procrastinarea și modalitățile de combatere personalizate pentru fiecare tip de procrastinator. Stilul cursiv de scriere care face lecturarea cărții accesibilă oricui.

Recomandari: Procrastinatorilor și celor interesați de dezvoltarea personală.

-- Calina Matei, Bookblog.ro

Video despre Carte


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Procrastination Equation: How to Stop Putting Things Off and Start Getting Stuff Done
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
Editura: Litera
Apariția: 31.05.2012
ISBN: 978-606-600-786-3
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri