Procesul Decizional în Uniunea Europeană

Procesul Decizional în Uniunea Europeană
457,00 MDL (114,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune riguroasa, sintetica asupra fenomenului integrarii Comunitatilor si Uniunii Europene si mai ales asupra mecanismelor decizionale in UE.

Lucrarea este structurata pe 14 capitole impartite in trei parti: partea I (capitolele I-IV), intitulata „Uniunea Europeana”, prezinta procesul de integrare europeana de la origini pina in prezent (obiectivele CE/UE, metoda, actorii, dimensiunile procesului, competentele si sistemul normativ al CE/UE).

Partea a II-a (capitolele V-XI), intitulata „Institutii si proces decisional”, analizeaza exhaustiv sistemul institutional al CE/UE prin prezentarea sistemului in ansamblul sau si, mai apoi, a fiecarei institutii in parte (Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, BCE, CES, CR si Agentiile).

Analiza acestora se refera atit la arhitectura institutionala, cit mai ales la procesul decizional, relevind pe larg relatiile interinstitutionale.
In fine, partea a III-a (capitolele XII-XIV), „Consolidare institutionala si decizionala”, analizeaza institutiile si sistemul decizional al UE din perspectiva reformelor din perioada 2000-2009, inclusiv a Tratatelor de la Lisabona.

Cuprins: Integrarea europeana vazuta in procesualitatea sa • Obiectivele, actorii, metoda si natura procesului • Competente • Sistemul normativ • Sistemul institutional (Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Alte institutii. Organisme auxiliare) • Relatiile interinstitutionale si procesul decizional (elaborarea propunerilor legislative si decizia, dialogul clasic Comisie-Consiliu, avizele institutionale, COREPER, deliberarile Consiliului, cooperarea, codecizia) • Consolidarea institutionala si decizionala prin reformele realizate cu ocazia Conventiei privind viitorul Europei • Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa • Tratatul de la Lisabona (2007)

Despre Autor

Iordan Gheorghe Barbulescu (n. 1952) este conferentiar universitar, doctor in Stiinte Politice si Sociologie, decan al Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Se numara printre putinii care au avut sansa de a lucra, in ultimii 18 ani, exclusiv in domeniul Afacerilor Europene, atit la nivelul administratiei centrale romanesti (diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe), cit si in spatiul academic. A urmat cursuri de perfectionare profesionala in Belgia, Danemarca, Grecia, Luxembourg, Franta, Spania 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 520
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-0846-1
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: