Prima Iubire (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Prima Iubire (Top 10+) [Carte de Buzunar]
138,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Intr-o noua traducere, de Adriana Liciu

Asemenea lui Dostoievski, Turgheniev îşi înzestrează personajele cu o intensitate aproape dureroasă şi trăiri sufleteşti transcendând proza prin delicateţe, regret şi o nesfârşită tandreţe.

Zinaida, capricioasa fiică a unei prinţese scăpătate, este adorată mulţi bărbaţi, însă, din nesăbuinţă, se lasă cucerită de un bărbat căsătorit.

Susanna este curtată de Fustov, dar sinistrul tată vitreg al fetei le împiedică uniunea. Fiică ilegitimă a unui boier lipsit de căldură sufletească, rămasă la mila rudelor fără scrupule, fata se îndrăgosteşte de vărul ei. Cuplul este separat cu forţa, iar noul pretendent al Susannei dispare brusc din oraş. Apoi intervine o tragedie.

Asia e o adolescentă neobişnuită, aflată în voiaj în străinătate. Îndrăgostit de fata enigmatică şi imprevizibilă, naratorul ajunge să se confrunte cu o dilemă.

Aceste trei idile de tinereţe sunt adunate într-un volum vibrant, plin de prospeţime. O aură de nostalgie şi regret le însoţeşte, gravându-le pentru totdeauna în memoria celor trei povestitori.

 „O, tinerețe, tinere! Ție nu-ți păsa de nimic, că și cum ai stăpâni toate comorile lumii, până și tristețea te mângâie, până și durerea îți stă bine, tu ești sigură de ține și îndrăzneață, tu spui: «Doar eu trăiesc, priviți!». Dar și zilele tale fug și pier, nenumărate și fără de urmă, și totul dispare în ține, precum ceară la soare, precum zăpada... și poate că toată taină farmecului tău stă nu în posibilitatea de a face orice, ci în posibilitatea de a crede că poți să faci orice, stă tocmai în faptul că arunci în vânt puteri pe care nici n-ai ști să le folosești altfel, în faptul că fiecare dintre noi se consideră, fără glumă, un risipitor și crede, fără glumă, că are dreptul să spună: «O, câte aș fi făcut, dacă nu aș fi irosit timpul!».” -- I.S. Turgheniev 

 
Despre Autor

 

Ivan Sergheevici Turgheniev (1818–1883) a fost un ilustru prozator şi dramaturg rus, descendent al unei vechi familii ruseşti. A studiat timp de un an la Universitatea din Moscova, apoi la Sankt Petersburg, iar în 1843 a fost trimis la Universitatea din Berlin, unde a studiat filosofia şi istoria. În 1858, Turgheniev a scris romanul Un cuib de nobili (Дворянское гнездо). În 1859 apare volumul În ajun (Накануне), iar în 1862 este publicat cel mai cunoscut roman al său, Părinţi şi copii (Отцы и дети), în care autorul descrie admirabil doctrina nihilistă care începea să se răspândească în Rusia.

Dar Turgheniev nu rămâne cunoscut doar pentru romanele sale, ci şi pentru o varietate de nuvele şi povestiri scurte, unele adunate în volume: Povestirile unui vânător(Записки охотника, 1852), Prima iubire (Первая любовь, 1860), Apele primăverii (Вешние воды, 1872), Asia (Aся, 1858).

În opera lui, Turgheniev face o analiză profundă a naturii umane. Un sentiment de melancolie, aproape pesimist, se desprinde din scrierile sale. Spre deosebire de Tolstoi şi Dostoievski, motivele religioase nu apar în operele autorului, care a fost implicat mai mult în mişcările de reformă socială din Rusia. 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Первая любовь
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2015
ISBN: 978-973-46-5515-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri