Prima Iubire. În Ajun. Fum

Prima Iubire. În Ajun. Fum
379,00 MDL (88,72 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traduceri din limba rusa si note de Rose Hefter, Ada Steinberg, Stefana Velisar Teodoreanu, Isabella Dumbrava, Mihail Cosma, Simion Sanielevici, Mihail Sevastos.
 
Prefata de Mircea Aurel Buiciuc.
 
Romanele In ajun si Fum, desi le desparte in timp un interval de sapte ani, au drept fundal prezentul imediat, anii premer­gatori si urmatori infaptuirii acelui moment crucial care a culminat cu abolirea iobagiei (1861). Schimbarea vechilor rinduieli si „triumful democratismului asupra aristocratiei”, dupa insasi expresia autorului, orienta­rea Rusiei pe calea progresului potrivit mode­lului occidental constituiau probleme existentiale in jurul carora se desfasurau disputele acerbe dintre intelec­tualii reformatori si raznocinti; ele sint lesne recognoscibile in canavaua acestor romane, ca si a celor care au urmat.
 
„Turgheniev este cel mai occidental dintre scriitorii rusi. E poate singurul scriitor rus cu adevarat european. Un analist lucid si ascutit, dar in acelasi timp unul din cei mai mari poeti lirici. El invaluie totul, scene si personagii, intr-o patrunzatoare atmosfera de sentimente, raspindind astfel un puternic suflu de viata si de poezie in paginile romanelor si nuvelelor sale… Foarte putini scriitori au zugravit femeia atit de adevarat si cu atita delicateta ca Turgheniev si au priceput-o ca acest mare observator al nuantelor de sentiment.” -- Garabet Ibraileanu
 
„Arta literara a lui Turgheniev este mare. Povestirile lui, ca si romanele lui, dovedesc un echilibru si un dozaj desavirsit al efectelor… Chiar in haina straina a unei traduceri, aceasta arta este perceptibila prin impresia de armonie, de proportie si de fluenta pe care o da naratiunea lui. Din aceasta pricina, opera literara a lui Turgheniev a trecut repede granitele patriei ei, fiind tradusa in principalele limbi europene si, mai ales, repede si total asimilata de publicul european.” -- Al. Philippide
 
„Turgheniev este cel mai talentat scriitor din toata literatura rusa de azi.” -- N.V. Gogol, 1847

 

Despre Autor 

Ivan Sergheevici Turgheniev s‑a nascut in orasul Oriol, la 28 octombrie 1818, intr‑o familie de nobili, posesoare a unei impresionante biblioteci. In 1827, familia s‑a mutat la Moscova, unde viitorul scriitor urmeaza colegiul. In 1833, se inscrie la Facultatea de Litere, pe care o absolva in 1836, la Sankt Petersburg. Intre 1838 si 1841 studiaza la Universitatea din Berlin. Calatoreste in Italia ; intors in tara, o cunoaste pe cintareata de opera Pauline Viardot‑García, de care va ramine legat sentimental pina la sfirsitul vietii. Sustine examenul de profesor de filozofie, fara sa profeseze insa.

Decide sa se dedice literaturii. Scrie versuri si debuteaza, in 1838, in revista Sovremennik(Contemporanul)Dupa aparitia poemului Parasa, in 1843, e considerat o speranta a noii generatii. Scrie si poeme dramatice, vodeviluri, comedii. Primele incercari in proza (Andrei Kolosov, 1844 ; Trei portrete, 1846 ; Petuskov, 1847) vadesc influenta lui Gogol si Lermontov. Publicate mai intii in Contemporanul lui Nekrasov, Povestirile unui vinator, aparute in volumul sau de debut din 1852, se bucura de un enorm succes.

In 1850 incepe sa lucreze la primul sau roman, Doua generatii, ramas neterminat ; este condamnat la domiciliu fortat dupa necrologul scris la moartea lui Gogol. Din 1856, locuieste mai mult in strainatate, in Germania, apoi la Paris. Se face cunoscut in cercurile literare franceze, leaga prietenii cu Flaubert, Zola, Maupassant ; ii sprijina pe emigrantii politici rusi, traduce din literatura rusa, fiind un adevarat promotor al ei in strainatate.

In 1878 este ales vicepresedinte al Congresului International de Literatura, prezidat de Victor Hugo. Moare, dupa o boala chinuitoare, la Bougival, linga Paris, la 3 septembrie 1883.

Celebritatea in literatura universala i‑au adus‑o romanele Rudin, 1856 ; Un cuib de nobili, 1859 ; In ajun, 1860 ; Parinti si copii, 1862 ; Fum, 1867 ; Destelenirea, 1877 si un lung sir de nuvele, povestiri si lucrari dramatice.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 656
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2010
ISBN: 978-973-46-1673-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.7200

Pareri