Prima Iubire. Apele Primăverii

Prima Iubire. Apele Primăverii
216,00 MDL (48,43 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Volumul ofera o selectie din nuvelistica fascinanta a "celui mai occidental dintre scriitorii rusi", cum il califica Garabet Ibraileanu, adaugind: "Nici un scriitor n-a dat atita pret sentimentului iubirii si nimeni n-a aratat mai cu staruinta ca iubirea duce intotdeauna la nefericire.

La Turgheniev, cei ce iubesc sint despartiti intotdeauna de ostilitatile sortii, de moarte, de piedicile sociale etc. Iar daca in sfirsit s-au intilnit, acel fatum care-i urmareste ii smulge numaidecit pe unul din bratele altuia. (...)

Foarte putini scriitori au zugravit femeia atit de adevarat si cu atita delicateta ca Turgheniev, si au perceput-o ca acest mare observator al nuantelor de sentiment.

In aceasta privinta el nu are rivali decit pe un Goethe sau pe un Tolstoi".

Prozele incluse in volum poseda virtutile menite sa confirme asertiunile de mai sus, reprezentind fiecare in parte si toate la un loc veritabile bijuterii literare consacrate eternului feminin, misterului care invaluie femeia.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

În Apele primăverii există un echilibru perfect între -egretul amar pentru pasiunile risipite ale tinereţii şi >ţelegerea ironică a caracterului lor, în mare parte " uzoriu. îngrozit de apropierea bătrâneţii şi sfârşitul unei vieţi destul de lipsite de satisfacţii, Dimitri Sanin găseşte „o cruciuliţă cu granate" într-un sertar al biroului. £a îi aminteşte de minunata şi ruşinoasa dublă poveste зе dragoste trăită cu 30 de ani înainte la Frankfurt, la "ntoarcerea dintr-o călătorie.

Amintirile îi revin sub forma unor tablouri însufleţite. Retrăieşte dragostea pentru Gemma, fiica unui cofetar talian, care are un frate devotat, o mamă văduvă grijulie, jn servitor loial ca un personaj de operetă, Pantaleone, şi un logodnic german plicticos. Sanin se luptă într-un duel ridicol cu un ofiţer care vorbise urât despre Gemma, îl înlătură pe logodnic şi risipeşte îndoielile mamei. Totul duce spre un final fericit.

Dar, încercând să-şi vândă moşia oentru a strânge bani de nuntă, Sanin întâlneşte nişte ruşi decadenţi: un vechi prieten de şcoală, Polozov, şi magnifica şi dominatoarea sa soţie, Maria Nikolaevna. La puţin timp Jupă acest moment, în timpul unei plimbări călare, Maria tl atrage în adâncul pădurii: „Se mişca înainte cu hotărâre, iar el o urma ascultător şi supus, fără pic de voinţă şi cu răsuflarea tăiată".

Sanin este un bărbat banal, iar idila cu virgina ingenuă şi experimentata femme fatale reia o poveste familiară. Teatralitatea lui Turgheniev subliniază aspectul previzibil şi aproape absurd al poveştii. Observaţiile sale precise, Lucide şi binevoitoare ne fac însă să înţelegem că pentru Sanin, încă tânăr, povestea este cât se poate de reală şi nu se compară cu nimic din ceea ce va mai putea trăi vîeodată.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Titlu Original: Вешние воды
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 256
Editura: Leda
Apariția: 2010
ISBN: 9731022581
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri