Prea Multă Fericire [Copertă tare]

Prea Multă Fericire [Copertă tare]
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior prin cele zece scurte povestiri. Premiul Man Booker International în anul 2009.

Un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu.

Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă.

 

Recenzii


 

„Cu dezvăluirile ei despre vremelnicia şi precaritatea existenţei confortabile de zi cu zi, această carte îţi dă fiori... o capodoperă a ficţiunii contemporane.” - Sunday Times

„Cea mai recentă colecţie de proză scurtă a lui Alice Munro îi reafirmă intuiţia pătrunzătoare... Una dintre cele mai oneste şi mai exigente proze ale timpului nostru.” -- The Times

„Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor.” -- Telegraph

Cartea Prea multă fericire cuprinde 10 povestiri în care sunt surprinse diverse ipostaze ale vieţii umane. Vei găsi personaje care au parte de probleme, dezamăgiri sau situaţii limită, peste care încearcă să treacă nu atât cu optimism, cât cu încăpăţânarea de a merge mai departe, în virtutea inerţiei. Exact ca în viaţă, ca fiecare dintre noi.

”Este totuşi dificil să vorbeşti despre o carte de proză scurtă, deoarece povestirile respective pot să nu aibă absolut nimic în comun. În cazul de faţă, liantul este reprezentat de stilul de a scrie al autoarei, care mi se pare destul de greu de definit. Este cumva impersonal, rece, iar naraţiunea este umplută până la refuz de detalii nesemnificative, care pe mine mă obosesc îngrozitor.

Momentele majore sunt greu de recunoscut din cauza excesului de activităţi şi amănunte banale: personajul bea apă rece sau mănâncă o supă groasă ca budinca, are un păr buclat sau înfoiat, cu pistrui şi aluniţe, cu lungimea degetului de la picior mai lungă decât a altui personaj... Efectiv nimicuri care nu au nici o importanţă în contextul povestirii, şi care ar fi deranjat mai puţin dacă nu ar fi dat dovadă de atâta abundenţă.

Cartea poartă denumirea ultimei povestiri, în care protagonistă este o matematiciană, pe nume Sofia Kovalevski, de origine rusă, care a trăit între anii 1850 – 1891. Alice Munro o alege drept personaj central pentru cea mai importantă povestire a ei, păstrând în linii mari evenimente şi persoane reale din viaţa acestei femei.

Autoarea a fost impresionată de personalitatea acestei matematiciene, care a fost şi scriitoare. Iar munca ei totalizează zece lucrări de matematică şi fizică, precum şi o serie de scrieri literare. Însă pregnantă îţi rămâne în minte povestea de dragoste dintre Sofia şi Maksim. Deşi se iubeau profund, nici unul nu a reuşit să renunţe pentru celălalt la domeniul de activitate de care erau atât de pasionaţi.

Povestirile lui Alice Munro surprind viaţa umană în complexitatea şi totodată monotonia ei de zi cu zi. Iar dacă unele destine ţi se par lineare şi fără o direcţie precisă, vei putea să te gândeşti la faptul că nu toţi avem parte de poveşti de viaţă excepţionale, atipice şi spectaculoase. În acest sens, scriitoarea se apropie mai mult de omul obişnuit şi se îndepărtează de stereotipul personajelor care ies din comun.”

Plusuri: Capacitatea scriitoarei de a pătrunde în interiorul sufletului uman, surprinzând cele mai ascunse şi mai tulburătoare gânduri şi sentimente

Minusuri: Excesul de detalii banale, care încarcă obositor naraţiunea

Recomandari: Iubitorilor de proză scurtă şi celor care sunt atraşi de personajele “ca în viaţă”

-- Marinela Gheorghe, Bookblog.ro

Prea multă fericire, Litera, 2011, este ultimul volum de povestiri semnat de Alice Munro, scriitoarea canadiană (n. 1931) distinsă în 2009 cu Premiul Man Booker International, iar recent şi cu Premiul Nobel pentru Literatură. Numele ei figura printre favoriţi, dar abia citindu-i prozele am realizat în ce măsură a avut dreptate Academia Suedeză, distingând-o pe „maestra absolută a nuvelei contemporane”.

-- Emilian Galaicu-Păun, www.europalibera.org
 

Despre Autor


 

Alice Ann Munro (născută Alice Ann Laidlaw, pe 10 iulie 1931) este o scriitoare canadiană. Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internațional Man Booker. De asemenea, a obținut de trei ori premiul pentru ficțiune din partea guvernatorului Canadei.

A fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură 2013, ca „maestră a nuvelei contemporane”. Unul dintre membrii comitetului Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia a afirmat că Alice Munro este un "excelent portretist al fiinţei umane".

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Too Much Happiness: Stories
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 320
Editura: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-600-166-3
Dimensiuni: 15 x 21,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri