Povestiri cu Basil și Josephine

Mai multe poze

Povestiri cu Basil și Josephine
226,00 MDL (52,91 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 
Traducere din limba engleza si note de Mihaela Ghita.
 
Povestiri cu Basil si Josephine reuneste cele paisprezece povestiri scrise de Scott Fitzgerald de-a lungul anului 1928, in timp ce lucra la romanul Blindetea noptii, si publicate initial separat, in revista Saturday Evening Post. Cei doi eroi, Basil Duke Lee, personaj in care se poate distinge profilul autorului insusi, surprins in copilarie si adolescenta, si replica sa feminina, Josephine Perry, a carei sursa de inspiratie este Ginevra King, prima iubire a lui Scott Fitzgerald, sint doi tineri precoce privilegiati, enfants terribles in felul lor.
 
Cu un dar inegalabil al evocarii si un umor cuceritor, povestirile infatiseaza evolutia dramatica a celor doua personaje si vorbesc despre relatii sociale, idei, moralitate, adevaruri ale societatii, valoare personala, putere, ambitie, frumusete si emotii – despre devenire si viata ca suita de nenumarate inceputuri.
 
„Talentul lui era la fel de natural ca desenul alcatuit de pulberea de pe aripile unui fluture.”-- Ernest Hemingway
 
„Atit Basil (care si-a mostenit averea), cit si Josephine (care face parte din lumea buna din Chicago) isi iau drept sigura pozitia sociala. Lucrul de care nu sint siguri este abundenta de valori cu care se confrunta. Pentru ca experienta lor a tinut pasul cu inte-legerea celor ce li se intimplau, nu sint niste outsideri, ca Holden Caulfield din De veghe in lanul de secara al lui Salinger, falsitatea pe care o descopera este mai mult in ei insisi decit in altii.”-- The New York Times
 

„Generatia mea de radicali si deprimati n-a gasit niciodata ceva care sa ia locul vechilor virtuti ale muncii si curajului si vechilor gratii ale curtoaziei si politetii.” -- F. Scott Fitzgerald

Recenzii

”Prima parte contine „povestiri cu Basil”, cea de-a doua, „povestiri cu Josephine”. Cei doi eroi, un baiat si o fata, nu se vor intilni in aceste proze ca sa faca impreuna un soi de Bonny and Clyde avant la lettre. Nu, sint personaje diferite, dar care traiesc un timp al lor, impreuna. Fiecare in felul lui, asa cum pot, asa cum le decide soarta prozatorul. Nu e nimic de povestit, doar de citit. Ceva frumos, ca o zi de iarna insorita.” -- Cristina Manole, 24 ianuarie 2014, in Observator cultural nr. 707

”... se remarca interesul pentru autorii intrati in universalitate, inclusi in seria Esential a „Bibliotecii Polirom”, iar deschiderea in 2014 o face F. Scott Fitzgerald cu Povestiri despre Basil si Josephine, reunind texte ce au ca personaje doi adolescenti, teribili si privilegiati.” -- Elisabeta Lasconi, 10 ianuarie 2014, Romania literara nr. 1-2

Despre Autor

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) s-a nascut in St. Paul, Minnesota.
 
A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de paradis; Polirom, 2005) in 1920, an in care s-a casatorit cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare. S-a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”. Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby; Polirom, 2002, 2007, 2011, 2013), a aparut in anul 1925.
 
Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001, 2009), a fost publicat in 1934.
In 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat Marele Gatsby drept al doilea mare roman in limba engleza al secolului XX, dupa Ulise de James Joyce. Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumosi si blestemati, 1922; Polirom, 2008) si The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat, publicat postum, in 1941; Polirom, 2010).

Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toti acesti tineri tristi, 1926), Babylon Revisited and Other Stories (publicat in 1960 si tradus in colectia „Biblioteca Polirom” cu titlul Un diamant cit Hotelul Ritz si alte povestiri, 2006).

La Editura Polirom a mai aparut volumul de povestiri Strania poveste a lui Benjamin Button si alte intimplari din epoca jazzului (2009), a carui ecranizare a fost distinsa cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA si a obtinut cinci nominalizari la Globul de Aur.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 328
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4137-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri