Povestind Despre Atunci [Carte Electronică]

Povestind Despre Atunci [Carte Electronică]

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,88 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,11 MDL (6,28 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,88 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,11 MDL (6,28 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 5 rate cu 0%!

Descriere

„Dorinţa de a mă povesti este enormă, monstruoasă aş zice. Există riscul de a nu mă mai putea opri. Abisuri de neîmpliniri, de erori, de dezastre consemnate sau rămase secrete duc spre necuprins o laică spovedanie având ca obiect strict limita: mărturia la bară a unui român posesor al unui anumit merit.

Acela de a fi trăit de-a lungul a trei distincte orânduieli – cea naţională a României interbelice, cea comunistă, întinsă pe patru decenii, şi cea postrevoluţionară, a cărei tranziţie nu se mai termină, plus avantajul de a fi avut anume suficient timp în fiecare din ele ca să le cunoască în toată maşinăria lor. La care se adaugă un razboi mondial, două cutremure devastatoare, o rebeliune şi mai bine de şapte decenii petrecute în Bucureşti, în casa de pe strada doctor Turnescu nr. 5.“ --Barbu Cioculescu

„Încă de la începutul împrietenirii noastre, Barbu mi-a inspirat încrederea că alături de el eram ferită de primejdiile acelor timpuri de restrişte, căci atât firea sa, de o limpezime solară, cât şi subiectele încântătoarelor lui evocări păreau a ridica un scut de apărare în jurul nostru, protejându-ne de răul din afară, fie chiar şi numai pentru cele câteva ceasuri petrecute împreună.“ -- Monica Pillat


Recenzii

”Volumul oferă o imagine foarte vie a lumii în care a trăit Barbu Cioculescu, în care aura de mirific se stinge încetișor, fiind înlocuită mai întâi de fanatismul fascist și apoi de teroarea comunistă, acestuia luându-i locul incertitudinea regimului haotic care s-a instaurat după ’89. În capitole ce poartă numele „Portrete de Familie” sau „Bucureștii de altădată”, ne sunt oferite câteva descrieri ale unor personalități care, din copilărie și până în adolescență i-au marcat viața, gravând în memoria scriitorului imaginile unor înaintași învăluiți într-o lumină magică: mama sa, Maria Iovițiou, tatăl său, Șerban Cioculescu (chiar cu cei doi își începe Barbu Cioculescu depănarea amintirilor.

Intervențiile Monicăi Pillat cu întrebările și comentariile care completează memoriile lui Barbu Cioculescu, creează într-un mod foarte inspirat impresia de dialog între cei doi, astfel că volumului i se imprimă un ritm de lectură alert, plăcut, care garantat va oferi cititorului o experiență memorabilă. Povestind despre atunci este genul de carte memorialistică ce va fi citită din nou și din nou, chiar dacă dor pe sărite și doar anumite pasaje, alese la nimereală.”
 
Plusuri: Orice carte care rememorează perioade istorice care au fost alterate intenționat, a căror recuperare nu se mai poate face pe căi oficiale, este o carte mai mult decât binevenită. Acestea sunt așa numitele „cărți document”, care atestă că descrierea anumitor evenimente istorice a fost modificată pentru a servi scopurilor politice ale vremurilor. Povestind despre atunci este una dintre acele cărți. În plus, ea integrează evenimentele în perioade istorice care preced comunismul și care îi urmează, oferindu-i astfel o stabilitate.

Minusuri: Din păcate unele dintre întrebările și intervenției Monicăi Pillat ar fi trebuit poate, concepute diferit. Ele par oarecum adăugite pe text, creând în mod clar impresia că au fost introduse după ce textul era finalizat.

Recomandari: Există o anumită categorie de cititori care preferă literatura memorialistică. Totuși, îmi permit să recomand Povestind despre atunci și cititorilor care în general ocolesc astfel de cărți. Volumul de față are o valoare prea mare pentru a fi ocolit.  

-- Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Despre Autori

Barbu CioculescuBarbu Cioculescu (n. Paris, 1927), fiul lui Şerban şi al Mariei Cioculescu, a debutat cu versuri în anul 1943. A obţinut licenţa în drept în 1956. A lucrat la Editura Ştiinţifică şi la ESPLA, la Revista de istorie şi teorie literară, apoi a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu".

După 1989 a fost redactor-şef al ziarului Dreptatea. A colaborat la cele mai impor tante publicaţii culturale de la noi. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Clubului. A publicat volume de poezie, traduceri literare, volume de critică şi a alcătuit ediţii din operele lui I.L. Caragiale, Tudor Arghezi, Mateiu I. Caragiale, Radu Gyr şi Constant Tonegaru.

În anul 1947 a primit Premiul de poezie „Ion Minulescu", iar pentru ediţiile critice din Mateiu I. Caragiale şi pentru studiile asupra operei mateine a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1994, 2005).

Monica Pillat (n. 8. X. 1947, Bucureşti), fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat, a absolvit Facultatea de Limbi Germanice, Secţia engleză-română, în 1970. În 1973 s-a căsătorit cu Nicolae Săulescu, cercetător agronom. S-a specializat în cultura britanică şi americană; a ţinut seminarii şi cursuri la Catedra de limbi străine a Institutului Pedagogic şi apoi la Catedra de limba şi literatura engleză a Facultăţii de Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti (1970-2005).

A publicat volume de poezie: Corăbii, 1970; Imaginaţia ecoului, 1981; Pluralul ca o veghe, 1989; Sentinţe suspendate, 1998; Dorul de rai, 2005; cărţi de proză: Cei 13 şi Misterul, 1968; Corabia timpului, 1976; Drumul spre Emaus, 2002; Poveşti din lumea jumătăţilor de zâmbet, 2004; critică literară: Modernitatea nuvelei fantastice a lui E.A. Poe (teză de doctorat), 1983; Ieşirea din contur, 1985; Cultura ca interior, 2001; Redemption through Art, 2003.

A tradus în româneşte din Elena Văcărescu, Iulia Hasdeu, Rose Tremain, Margaret Drabble şi Virginia Woolf. A îngrijit ediţiile: Dinu Pillat, Tinereţe ciudată, ed. a II-a (incluzând Jurnalul unui adolescent şi Moartea cotidiană), Ed. Minerva, Bucureşti, 1984; Radu Şerban, Înmiresmatele prăpăstii, Ed. Paralela 45, Bucureşti, 2005; în colaborare cu Doina Uricariu: Maria Pillat-Brateş, Pictură şi reverie/Painting and Reverie, album, Ed. Universalia, Bucureşti, 2006; Pia Pillat Edwards, Zbor spre libertate, Ed. Vremea, Bucureşti, ed. I, 2006, ed. a II-a, 2007; Dinu şi Nelli Pillat, Biruinţa unei iubiri, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2008; Pia Pillat, Sufletul nu cunoaşte distanţele, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4370-4
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 232

Pareri