Povestea unei coroane de oțel

Povestea unei coroane de oțel
60,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Povestea unei coroane de oţel este o scriere cu titlu simbolic, consacrată evocării rolului jucat de regalitate în frământata epocă a războiului de independenţă faţă de Poarta otomană. “Povestea unei coroane de oţel, scriere semnificativă pentru creaţia în proză semnată de George Coşbuc, îşi menţine nemodificată funcţia educativ-patriotică pentru care a fost redactată acum mai bine de un secol. Fără să aibă virtuţi artistice deosebite, textul poate fi citit şi astăzi cu plăcere şi, mai mult, cu cert profit intelectual.

O comparaţie a datelor selectate de scriitor pentru explicarea circumstanţelor politice şi sociale ale evenimentelor care au dus la declanşarea ostilităţilor militare din anii 1877-1878, precum şi a acelora care au permis, pe câmpul de luptă, câştigarea independenţei României faţă de Poarta otomană, cu ultimele contribuţii ştiinţifice în domeniu pune în evidenţă nu doar caracterul de excepţie al documentării întreprinse de Coşbuc, ci şi o rară capacitate de interpretare a faptelor din partea acestuia.

Cartea terminată în 1899, o formă reorganizată a materiei Războiului nostru pentru neatârnare, menită să sublinieze rolul jucat de instituţia regalităţii în câştigarea independenţei de stat a României, îşi confirmă încă, în ciuda trecerii timpului, valabilitatea. O lectură modernă a textului se dovedeşte de asemenea utilă pentru identificarea istoriei unor scrieri ale marelui poet şi pentru comentarea adecvată a modalităţilor sale de creaţie.” (Gh. Chivu)

Biografie

George Cosbuc (1866-1918) este cel mai cunoscut scriitor de origine transilvaneana de la cumpana veacurilor al XIX-lea–al XX-lea. Poet remarcabil prin varietatea prozodica si prin muzicalitatea versurilor, a evocat, în factura neoclasica, aspecte ale universului rural si momente fundamentale ale existentei umane. Cele mai cunoscute poezii sunt grupate în volumele Balade si idile (1893), Fire de tort (1896), Ziarul unui pierde-vara (1902) si Cântece de vitejie (1904).

Traducator apreciat al unor opere de referinta din literatura universala (între care Eneida si Georgicele de Vergiliu, Odiseea de Homer, Sacontala de Kalidasa), a lucrat aproape douazeci de ani la cea mai buna versiune româneasca (însotita de comentarii redactate în mare parte chiar în limba italiana) a capodoperei lui Dante Divina Comedie. Prozator mai putin talentat, a fost preocupat în primul rând de evocarea istoriei ca mijloc de educatie patriotica (Razboiul nostru pentru neatârnare, 1899; Povestea unei coroane de otel, 1899; Din tara Basarabilor, 1901)

Prelucrator si comentator al folclorului nasaudean, s-a implicat într-o perseverenta actiune de raspândire a culturii, concomitent cu o insistenta combatere a superstitiilor în rândul locuitorilor de la sat (Dintr-ale neamului nostru, 1903; Superstitiile pagubitoare ale poporului nostru, 1909). Colaborator al unor reviste literare de prestigiu (Familia, Tribuna, Convorbiri literare, Viata româneasca), a întemeiat sau a facut parte din conducerea mai multor publicatii periodice (între care Vatra, Samanatorul si Viata literara).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Povestea unei coroane de otel
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
Editura: Nemira
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-569-952-9
Dimensiuni: 10,7x17,8 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri