Povestea Maidanezului Leuțu. Despre Noua Ordine Domestică și Criza Omului

Povestea Maidanezului Leuțu. Despre Noua Ordine Domestică și Criza Omului
78,00 MDL (17,49 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„... ne ferim de ei, dar îi apărăm de hingheri, îi considerăm un pericol, dar îi hrănim dacă sînt prin preajmă, îi iubim, dar le abandonăm, la o adică, puii, îi considerăm persoane, dar ne adormim conştiinţa dacă sînt eutanasiaţi cum trebuie... S-ar putea vorbi astfel de o stare de disonanţă socială, care vizează o stare de contradicţie ce nu mai este doar între membrii societăţii, ci traversează (aproape) fiecare individ în parte. "


Recenzii

Vintilă Mihăilescu este ucenicul lui Noica, dar fără Jurnal de Păltiniş, şi nepotul celebrului geograf Vintilă M. Mihăilescu. Probabil, trebuie să pomenesc şi de cunoscutul matematician Preda Mihăilescu, fratele, şi de Vintilă V. Mihăilescu, tatăl, celebrul cardiolog român. E dintr-un arbore de familie care ar scoate codrii de aramă din poezie.

Cartea are doi vinovaţi: Yavor Lilov, care i-a vorbit primul despre antropologia maidanezilor, şi Bogdan Iancu, care 1-a pus să scrie această carte. Vintilă Mihăilescu îi scoate în faţă printr-o dedicaţie.

„Pe câinele străzii noastre îl cheamă Leuţu." „Nu ştiu cum se făcea, dar, de îndată ce murea unul, un altul apărea Dumnezeu ştie de unde şi îi lua locul, parcă ar fi fost înscris de mult pe o listă de aşteptare." Aşa începe Povestea maidanezului Leuţu. Care este din Buşteni. Maidanezii Bucureştiului nu sunt, conform legendei, urmaşii „demolaţilor" lui Ceauşescu. Pentru eutanasierea celor 150 de mii de câini din Bucureşti în perioada 20Ô1-2007 au fost cheltuiţi 9 milioane de euro. Uciderea unui câine a costat 62 de euro. Sterilizarea unui maidanez costă 20 de euro, calculează Vier Pfoten.

Câinii fără stăpân au împărţit lumea în două tabere: cuţofilii („câinii sunt precum copiii") şi javrofobii („Moarte javrelor! Treziţi-vă, români!").

O capitală cu maidanezi este o capitală înapoiată. Considerau cei care au făcut Revoluţia Tinerilor Turci de la 1908. Şi au „deportat" aproximativ 400 de mii de câini din Istanbul pe o insulă pustie, „unde au sfârşit mâncându-se între ei de foame". Schelălăitul şi mirosul hoiturilor au rămas pe mult timp în memoria turcilor.
„De ce englezii îi numesc, cu scârbă, broscari pe francezi? De ce mâncăm gâşte, dar nu lebede - şi de ce atunci membrii congregaţiei Saint John din Cambridge au dreptul să mănânce, o dată pe an, lebădă? De ce, pentru europeni cel puţin, nici insectele, nici reptilele nu sunt bune de mâncat?"

„Nu putem trăi fără un sistem de valori, iar acesta presupune o ierarhie cu sens."

Aşa spun cărţile.

„Până atunci însă ce facem cu Leuţu?..."


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor

Vintilă Mihăilescu (n. 1951) este licenţiat şi doctor în psihologie al Universităţii din Bucureşti. A fondat, în 1990, Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa, iar în prezent este profesor de antropologie şi director al Şcolii Doctorale de pe lîngă Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Colaborator permanent al revistei Dilema veche.

A fost, între 2005 şi 2010, director general al Muzeului Ţăranului Român. Specializat în comunităţi rurale, a publicat în 1999, la Editura Paideia, Fascinaţia diferenţei, în care rezumă şi comentează douăzeci de ani de teren în nordul Gorjului.

Au urmat Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (Paideia, 2000), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (Paideia, 2002), Socio-hai-hui prin arhipelagul România (Polirom, 2006), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Cotidianul văzut de aproape. Etnografii urbane (Polirom, 2010), Sfîrşitul jocului (Curtea Veche, 2012) şi Scutecele naţiunii şi hainele împăratului (Polirom, 2013).

A editat, de asemenea, volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada şi Germania, o selecţie din articolele sale apărute în Dilema veche fiind publicată şi în Serbia. în ultima vreme, interesele sale de cercetare se îndreaptă spre antropologia urbană şi cultura materială.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 172
Editura: Cartier
Apariția: August 2013
ISBN: 978-9975-79-798-6
Dimensiuni: 13,1 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1800

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: