Poveste pentru Timpul Prezent

Mai multe poze

Poveste pentru Timpul Prezent
274,00 MDL (68,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Poveste pentru timpul prezent (A Tale for the Time Being) se afla pe lista scurta a prestigiosului Man Booker Prize, editia 2013.

Traducere din limba engleza de Ana-Maria Lisman.
 
Poveste pentru timpul prezent spune cum scrisul si cititul pot lega doi oameni ce nu s-au vazut niciodata, totul prin intermediul unui jurnal gasit intr-o cutie de mincare Hello Kitty.
 
Poveste pentru timpul prezent este o apologie a puterii miraculoase a scrisului si cititului de a lega, in ciuda distantei in timp si spatiu, oameni care nu s-au vazut niciodata. Nao Yasutani – o adolescenta japoneza care si-a petrecut copilaria in California si nu reuseste sa se adapteze la viata stresanta din Tokyo – a hotarit ca nu exista decit o singura cale de-a scapa de o singuratate chinuitoare si de torturile la care o supun colegii ei de scoala: sinuciderea.
 
Totusi, Nao nu vrea sa dispara fara sa lase ceva semnificativ in urma. Ea da astfel curs inspiratiei subite de-a povesti intr-un jurnal viata fascinanta a strabunicii sale – o calugarita budista ajunsa la venerabila virsta de o suta patru ani –, fara sa banuiasca o clipa ca acesta ii va schimba destinul in intregime.

Recenzii

”Cartea e o apologie a puterii scrisului si cititului de a lega oameni care nu s-au vazut niciodata. Nao Yasutani, o adolescenta japoneza care a copilarit in california, nu reuseste sa se adapteze la viata din Tokyo, asa ca se refugiaza in scris.” -- Elena Stancu, mai 2013, in Marie Claire

”Tendinta interesanta a Bibliotecii Polirom mi se pare publicarea unor scriitoare care aduc Orientul insolit si nelinistitor. Toate autoarele publica in engleza, iar biografia lor si a personajelor – fie masculine, fie feminine tradeaza tensiune intre cele doua identitati ori fractura invizibila provocata de asumarea a doua culturi, ce tind deseori sa se excluda.

Ruth Ozeki alterneaza planurile in Poveste pentru timpul prezent si descrie ce inseamna sa te simti japonez in California si american la Tokyo. Folosind conventia manuscrisului gasit, adus de apele oceanului din indepartata Japonie devastata de tsunami, scriitoarea a construit trei povesti – una a scriitoarei, alta a adolescentei bintuite de ideea sinuciderii, si alta a bunicii ei, calugarita budista care a depasit suta de ani. Romanul este saturat de istoria prezentului si de filosofia orientala, incit lectura lui se preschimba intr-o calatorie unica in spiritualitatea nipona.” -- Elisabeta Lasconi, 31 mai 2013, in Romania literara, nr. 22

”(...) este o poveste minunata, care te poarta prin spatii si timp atit de natural si de frumos, incit chiar ai citi la nesfirsit. Poveste pentru timpul prezent este, poate, una dintre cele mai fermecatoare carti despre punctul magic de intilnire dintre un scriitor si un cititor si povestea care ramine in urma. (...)
Poveste pentru timpul prezent este o carte atit de bogata, de delicata si de plina de cuvinte intelepte, atit de legata in ciuda tuturor contrariilor, tuturor subiectelor atinse si dezvoltate, incit nu poti sa nu o consideri o descoperire. Si nici nu o poti rata. O lectura obligatorie pentru absolut toti bookaholicii, de citit in orice stare de spirit.” -- Eli Badica, 28 decembrie 2013, pe bookaholic.ro

”Cu fiecare pagina ori am  senzatia ca sint in preajma unor lucruri noi, ori ca ma intilnesc printr-un hazard nebun cu lucruri minunate si uitate. Faptul ca ele exista si ca sint aduse la lumina de o scriitoare atit de versatila, de inteleapta, de atenta la lume ma face sa simt ceva ce traim foarte rar: sentimentul de recunostinta pura pentru faptul ca cineva a scos din propria minte asa o poveste.” -- Alina Purcaru, 29 august 2013, pe bookaholic.ro

Despre Autor

Ruth Ozeki s-a nascut in 1956, in New Haven, Connecticut, intr-o familie mixta, tatal ei fiind american si mama japoneza. Si-a facut studiile la Smith College, sectia de studii britanice si asiatice, si a calatorit mult prin Asia.

A primit o bursa din partea Ministerului Educatiei din Japonia pentru a studia literatura japoneza clasica la Universitatea din Nara. In anii petrecuti in Japonia a lucrat ca animatoare de bar in Kyoto, a studiat ikebana, teatrul Nō si sculptura mastilor dramatice si a predat engleza la Universitatea Sangyo din Kyoto. In 1985, odata cu intoarcerea in America, si-a inceput cariera cinematografica, lucrind ca scenograf si art director pentru filme horror cu buget redus.

Citiva ani mai tirziu, a ajuns sa-si produca propriile filme. In 1989, a debutat ca scriitoare cu romanul My Year of Meats, distins cu Kiriyama Prize si publicat in patruzeci de tari. In 2003, i-a urmat un alt roman de succes, All Over Creation, distins cu American Book Award.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 464
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2013
ISBN: 978-973-46-3381-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri