Povara Bunătății Noastre

Povara Bunătății Noastre
170,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Tema romanului Povara bunătății noastre este satul şi ţăranul în timpul celui de-al doilea război mondial. Subiectul îl formează dramatica existenţă a românilor din Basarabia, supuşi mereu unui atac dinspre răsărit.

Eroul principal al romanului este Onache Cărăbuş, care este din satul Ciutura, de lângă Bălţi. în momentul cedării Basarabiei, el se găseşte, în mod simbolic, pe podul de pe Prut, între un grănicer român şi unul rus. El se reîntoarce după război în sat, într-un moment dramatic, când satul ia foc şi oamenii rămân fără adăpost.

Scriitorul ştie să dea valoare simbolică unor lucruri comune cum ar fi: pietrele de lângă sat, drumul, podul, pădurea, Prutul, pământul, fiindcă oamenii lui au o viaţă trăită simplu, fără mari conflicte interioare, fără revolte violente, fără dorinţi de răzbunare, fiindcă sunt blânzi, buni şi în sufletul lor se găseşte liniştea ce-o dă una dintre fericiri: „Fericiţi cei blânzi că aceia vor moşteni pământul". De aceea oamenii stau descumpăniţi după arderea satului, dar Onache Cărăbuş, pe care nimeni nu-l ia în seamă, le spune că în pădure e un cuib cu un ou şi-i cheamă să li-l arate. Este un mod simbolic de a trata problema de bază a romanului şi anume supravieţuirea.

 

Recenzii


 

”Ion Druţă este un scriitor din spiţa clasicilor români Creangă, Sadoveanu, Coşbuc, Caragiale, în chip anume un scriitor popular, în accepţia largă, povestitor înnăscut şi un mare savant cunoscător al limbii române, de la izvoarele ei cele mai pure. Printre contemporanii de generaţie, el poate sta alături de Marin Preda, Eugen Barbu, Fănuş Neagu sau Nicolae Velea, cu specificarea că, între moldovenii de azi, el este cel mai mare.” - Ion Rotaru

”Aveam în faţa mea un talent nativ, foarte apropiat de izvoarele inspiraţiei sale: Moldova, pămîntul natal, etica tradiţională ţărănească, o anume religiozitate cosmică. Răspundea în fraze simple, gîndite, care exprimau convingeri profunde, într-o limbă moale nemaiauzită din copilărie. Nimic artificial, nimic simulat, nimic crispat. ... Ni se comunica totuşi o experienţă umană esenţială, faţă de care toate estetismele şi formalismele din lume pălesc.”  - Adrian Marino

„Din tot ce mi-a fost dat să scriu, acest roman a fost cartea cea mai persecutată, cea mai prigonită, cea mai nedreptăţită. De la apariţia primelor capitole, cum au luat-o din urmă, cei mari şi tari n-au mai lăsat-o să răsufle ani şi ani de zile. (...) Tocmai pentru asta, textul romanului deseori diferă de la ediţie la ediţie, de la editură la editură, de la ţară la ţară", recunoaşte Ion Druţă în prefaţa celei de-a şaptea ediţii.

Actualul volum cuprinde cartea întâi, Balade din câmpie, nuvela Ultima lună de toamnă, cartea a doua, Povara bunătăţii noastre, urmată de Păstori ai cuvintelor frumoase, din povaţa lui Onache Cărăbuş către nepotul său Tudorică, şi se încheie cu postfaţa Calea-Robilor.

Balade din câmpie a apărut într-o primă ediţie în 1963, la Editura Cartea Moldovenească, Chişinău.

Nuvela Ultima lună de toamnă a apărut în culegerea Piept la piept, în 1964, la Editura Cartea Moldovenească, Chişinău.

Ediţia întâi a dilogiei Povara bunătăţii noastre a apărut la Editura Cartea Moldovenească, în 1970, după apariţia acesteia în traducere rusă, în biblioteca Drujba narodov a Casei Editoriale Izvestia, Moscova, în 1968, şi la Editura Molodaia Gvardia din Moscova, în 1969.

Abia în perioada perestroikăi a apărut o a doua ediţie la Chişinău. Iar în 1992 apare la Bucureşti în colecţia Biblioteca pentru toţi a Editurii Minerva.

Aşa arată scurta istorie a cehii mai mare roman din Câmpia Sorocii.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

 

Despre Autor


 

Ion Druță (n. 3 septembrie 1928, satul Horodiște, Județul Soroca, în prezent în raionul Dondușeni, Republica Moldova) este un scriitor moldovean. A absolvit școala de silvicultură și Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură "Maxim Capsa" al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.. Din 1960 locuiește la Moscova, Rusia.

Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. În 1967, pentru piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995). - Wikipedia

ntastică, pusă în scenă în prezent... o carte pentru romanticii incurabili, cărora le plac eroinele aflate în plin conflict între dragoste și datorie, frământate de pasiuni toride, dar înnăbușite.”  L.A. Times

”Romanul de debut al lui Andrea Cremer pune mister și pasiune într-o experiență a autodeterminării.” Publishers Weekly

 Trădare, pierdere, suferință, spaimă. Cum poate rămâne în viață o dragoste supusă la atâtea încercări? Continuarea în cartea a doua, Blestemul Lupilor.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 668
Editura: Cartier
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-79-785-6
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.7200

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: