Portretul unei Familii Turcești. O Poveste din Istanbulul de Altădată (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Portretul unei Familii Turcești. O Poveste din Istanbulul de Altădată (Top 10+) [Carte de Buzunar]
207,00 MDL (51,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Marius-Adrian Hazaparu
 
In 1914, Irfan Orga este un baietel de sase ani fericit. Locuieste impreuna cu parintii si bunica lui intr-o casa mare, plina de servitori, care pastreaza parfumul Istanbulului fin de siecle. Tatal sau a preluat prospera afacere cu covoare a inaintasilor, mama are grija de copii, iar bunica ii amuza pe toti cu excentricitatile sale. Totul se schimba insa cind Turcia intra in razboi.
 
Tatal este obligat sa se inroleze in armata si moare pe front, iar familia odinioara instarita se confrunta cu lipsurile si dezastrul financiar. In paralel cu istoria mica a familiei se desfasoara istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului si instaurarea republicii. In 1942, Irfan Orga ajunge in Marea Britanie, unde scrie aceasta poveste fermecatoare despre viata de zi cu zi din vechiul Istanbul si despre supravietuirea familiei sale.
 

„Una dintre cartile de memorialistica cele mai remarcabile si mai frumoase din epoca moderna.”-- Caroline Moorehead

Recenzii

”(...) cu atit mai surprinzator fiind marele sau talent, recunoscut, de altfel (prin numeroasele editii ale Portretului unei familii turcesti, scris in engleza si publicat in 1950). Totusi este evident ca, in complexitatea multiforma a acestor amintiri, marele merit pentru farmecul cartii revine mai ales atmosferei din Istanbulul de la sfirsitul imperiului otoman. Arta scriiturii e totusi instinctiva si, la un moment dat, cind realitatile descrise isi pierd culoarea, paleste si intensitatea cartii.

Am remarcat si la Irfan Orga pregnanta personajelor feminine (la Orhan Pamuk mai putin „pe fata”), de parca am asista la un transfer de forte: autorul, cu o sensibilitate feminina, creste datorita unor femei aparent supuse, dar in realitate stapine pe situatie, chiar mai puternice decit barbatii.(...) Traducerea lui Marius-Adrian Hazaparu, la rindul ei nuantata si bogata, e pe masura acestei povesti in care, pina la urma, amintirile par presimtiri ale destinului.” -- Grete Tartler, 28 februarie 2014, in Romania literara nr. 9

”Marea placere in legatura cu amintirile lui Irfan Orga este ca termini cartea in acea stare fericita, dar paradoxala, in care te bucuri sa fi gasit un asemenea volum, dar esti trist ca nu mai urmeaza macar doua-trei pagini in acelasi mare fel. Iti induce acea „prea multa fericire” a lui Alice Munro, o betie a lecturii care te face sa rasfoiesti cartea in sens invers si sa-i mirosi paginile cu impresia ca e pe-acolo ceva praf de pe strazile Istanbulului de altadata. Te uiti la carte si parca vezi cum le arde casa, cum pleaca tatal si unchiul la razboi, cum se moare, cum se bombardeaza si cum se innebuneste, usor, dar sigur, pentru ca o mama cu doi copii e aproape coplesita de viitorul nesigur.” -- Constantin Pistea, 19 februarie 2014, pe constantinpistea.wordpress.com

Despre Autor

Irfan Orga (1908-1970) s-a nascut intr-o fami­lie turca instarita, care insa a fost ruinata de Primul Razboi Mondial. A intrat in Fortele Aeriene Turce, dar a fost silit sa emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei sa se casa­toreasca cu cetatene straine.

Stabilit in Anglia, si-a cistigat o anumita celebritate literara dupa publicarea Portretului unei familii turcesti si a unui al doilea volum, The Caravan Moves On, in anii ’50.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 456
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4143-7
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri