Portretul lui Dorian Gray

Mai multe poze

Portretul lui Dorian Gray
139,00 MDL (32,62 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Romanul Portretul lui Dorian Gray, scriere estetizată al cărei hedonism va stîrni vii polemici, constiuie una dintre capodoperele literaturii secolului XX.

Eroul principal al acestui roman deja clasic al lui Oscar Wilde este Dorian Gray, un bărbat bogat, fermecătorşi naiv, care este obsedat de dorinţa de a rămâne de-a pururi tânărşi frumos, iar pentru asta şi-ar vinde şi sufletul. După ce un prieten îi face portretul, tânărul rămâne cu regretul că în timp ce viaţa şi scurgerea anilor îi vor distrugefrumuseţea, portretul va rămâne tânăr.

El ar dori să inverseze situaţia. În curând tânărul ajunge sub influenţa Lordului Henry Wotton, un prieten cinic, care îi imprimă gustul vieţii. Dorian se aruncă în plăceri egoiste şi rafinate şi atrage mulţi bărbaţi şi femei pe calea păcatului, apoi decade tot mai mult şi are parte de toate formele şi felurile depravării. Evenimentele iau o întorsătură neaşteptată când află că dorinţele i s-au împlinit: faţa şi ochii lui păstrează frumuseţea tânărului naiv , dar portretul, pe care îl ţine ascuns cu grijă într-o cameră secretă, îi arată chipul adevărat, brăzdat de timp şi de fărădelegi.

El înţelege că trebuie să-şi schimbe viaţa. Pentru a se spăla definitiv de păcat, trebuie să distrugă teribilul martor al trecutului său...

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie

”Nu există cărţi morale sau imorale. Există cărţi bine sau prost scrise. Asta e tot." Seria de aforisme care formează prefaţa singurului roman al lui Wilde a constituit replica sa la acuzele de imoralitate şi anormalitate formulate de critici, după scandalul iscat de publicarea romanului în Jopincott's Monthly Magazine. În ciuda plăcerilor inovate evocate în carte, ea poate fi interpretată drept o operă profund morală, chiar un avertisment împotriva pericolelor viciului. Decăderea morală a lui Dorian şi respingerea categorică a logodnicei sale, actriţa Sybil Vain, nu este nici admirabilă şi nici de invidiat. Frumosul băiat care dă titlul cărţii este de fapt personajul cel mai pujţin interesant.

După ce artistul Basil Hallward pictează portretul lui Dorian, acestuia i se împlineşte dorinţa frivolă de a fi nemuritor. În următoarele decenii, tabloul îl arată tot mai bătrân şi decăzut, dar personajul în carne şi oase îşi păstrează tinereţea şi prospeţimea, în ciuda poftelor şi a repravării sale. Aforismele spirituale ale lordului Henry Aotton sunt cele care îl încurajează pe Dorian să caute senzualitatea şi senzaţiile tari, dar valorile personajului denaturează etica profund serioasă a lui Wilde, cu care se aseamănă superficial.

În timp ce Wilde pleda pentru realism şi afirmare de sine, pentru îmbogăţirea vieţii şi o societate mai dreaptă, Dorian urmează o cale hedonistă, a mulţumirii de sine şi a observării de la distanţă a lumii. Povestea reflectă pregnant viaţa dublă a lui Wilde, anticipându-şi propria decădere şi umilinţă. Iar fantezia de a care pleacă romanul - tabloul din mansardă - ne poartă sfera ficţiunii în cea a mitului.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Picture of Dorian Gray
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 264
Editura: Cartier
Apariția: 2017
ISBN: 978-9975-79-891-4
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri