Portretul lui Dorian Gray (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Portretul lui Dorian Gray (Top 10+) [Carte de Buzunar]
104,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 11 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Traducere si note de Magda Teodorescu.

Basil Hallward picteaza intr-o buna zi portretul tulburator al lui Dorian Gray.

Doar ca, odata cu trecerea timpului, tinarul din tablou imbatrineste, pe cind modelul lui, Dorian, ramine neschimbat. Fiecare fapta, fiecare an trecut lasa pe chipul pictat inca un semn, fara ca acest amanunt sa fie cunoscut de ceilalti; doar creatorul lui, Basil Hallward, stie, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray.

Acesta din urma va ajunge si el la confruntarea fatala cu reflexia sa pictata si va sfirsi, imbatrinit fara veste, victima misterioasa a imaginii din tabloul pe care atit l-a pretuit.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on Oct 2, 2014 at 10:12am PDRecenzii


 

”Nu vad ca Portretul lui Dorian Gray (…) sa fie romanul devenirii unui tinar. Este mai mult decit atit. Este o lectie despre arta si despre natura umana, cu moravurile ei tipice. Nu sintem martorii unui simplu examen de maturitate esuat; al unei degradari fizice si morale rezultate in urma imposibilitatii unui tinar de a discerne intre bine si rau.

Dimpotriva, descoperim un Dorian Gray surprins de doi artisti, in ipostaze antitetice, legate, totusi, de idealismul constant, de nevoia primara a personajului de a depozita undeva ceea ce el crede ca e consistenta lumii (in cele din urma, ce loc mai sigur decit propria persoana?), fara scrupule, ca si cum ar fi un act cit se poate de generos.” -- Simona LOZOVSCHI, 7 octombrie 2012, pe AltIasi

”Nu există cărţi morale sau imorale. Există cărţi bine sau prost scrise. Asta e tot." Seria de aforisme care formează prefaţa singurului roman al lui Wilde a constituit replica sa la acuzele de imoralitate şi anormalitate formulate de critici, după scandalul iscat de publicarea romanului în Jopincott's Monthly Magazine. În ciuda plăcerilor inovate evocate în carte, ea poate fi interpretată drept o operă profund morală, chiar un avertisment împotriva pericolelor viciului. Decăderea morală a lui Dorian şi respingerea categorică a logodnicei sale, actriţa Sybil Vain, nu este nici admirabilă şi nici de invidiat. Frumosul băiat care dă titlul cărţii este de fapt personajul cel mai pujţin interesant.

După ce artistul Basil Hallward pictează portretul lui Dorian, acestuia i se împlineşte dorinţa frivolă de a fi nemuritor. În următoarele decenii, tabloul îl arată tot mai bătrân şi decăzut, dar personajul în carne şi oase îşi păstrează tinereţea şi prospeţimea, în ciuda poftelor şi a repravării sale. Aforismele spirituale ale lordului Henry Aotton sunt cele care îl încurajează pe Dorian să caute senzualitatea şi senzaţiile tari, dar valorile personajului denaturează etica profund serioasă a lui Wilde, cu care se aseamănă superficial.

În timp ce Wilde pleda pentru realism şi afirmare de sine, pentru îmbogăţirea vieţii şi o societate mai dreaptă, Dorian urmează o cale hedonistă, a mulţumirii de sine şi a observării de la distanţă a lumii. Povestea reflectă pregnant viaţa dublă a lui Wilde, anticipându-şi propria decădere şi umilinţă. Iar fantezia de a care pleacă romanul - tabloul din mansardă - ne poartă sfera ficţiunii în cea a mitului.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

Oscar Wilde (1854-1900) s-a nascut la Dublin, insa dupa incheierea studiilor la Trinity College s-a stabilit la Londra. Poet, dramaturg si prozator, a publicat de-a lungul vietii numeroase volume de poezii si povestiri, piese de teatru si eseuri.

Nonconformist, dispretuind conventiile morale, a dus o viata pe masura personalitatii sale originale. Creatia sa se distinge prin subtilitatea caustica a satirei si ingeniozitatea paradoxului, verva scinteietoare a replicilor, rafinamentul cizelarii stilistice a frazelor. De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut volumele: Decaderea minciunii (2001) si De Profundis (2003).

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Picture of Dorian Gray
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 252
BRAND: Polirom
Apariția: Aprilie 2013
ISBN: 978-973-46-2642-7
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Este una dintre cartile mele
Este una dintre cartile mele de suflet. Va va tine cu sufletul la gura.
Evaluarea
Parerea lui : / (Plasată la data 27.06.2014)