Portret de Grup. O altă imagine a poeziei basarabene. Antologie. Ediția a II-a

Portret de Grup. O altă imagine a poeziei basarabene. Antologie. Ediția a II-a
99,00 MDL (19,90 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Eugen Lungu subliniază – și cred că pe bună dreptate – rolul catalitic (de nu mai mult) al optzecismului din țară în cristalizarea și precipitarea aceluiași spirit dincolo de Prut, «conștientizarea fenomenului ca atare producîndu-se abia în ultimii ani». Ruptura de mentalitățile ruraliste și localiste s-a produs abia odată cu căderea de sistem, majoritatea optzeciștilor basarabeni crescînd și debutînd în coada vechiului proiect nostalgic și mesianic. (…)

În aceste condiții, problema care se ivește de îndată (…) e în ce grad optzecismul transprutean e un transplant, un import, o modă, o sincronizare bovarică ori un fenomen autentic, crescut dintr-o sensibilitate exasperată și care i-a găsit o retorică dezincantatorie a grației.

Respectînd cronologia și în pofida irelevanței acesteia, antologia lui Eugen Lungu e, implicit, (dar poate că și manifest), o demonstrație de autentificare a spiritului optzecist.”-- Al. Cistelecan

 

Despre Autor


 

Eugen Lungu -- critic si istoric literar.  De asemenea, publicist, editor. S-a nascut la 1 octombrie 1949 in comuna Hasnasenii Mari, judetul Balti. Republica Moldova.

Este fiul functionarului Gherasim Lungu si al Olgai Lungu (n. Maslin).

Dupa studiile liceale terminate in 1966 la Liceul "Mihai Eminescu" din orasul Balti, a absolvit in 1975 Facultatea de Litere a Universitatii din Chisinau, Republica Moldova.

Ca student, frecventeaza cenaclul literar al Universitatii din Chisinau.

Debuteaza publicistic in 1979 in revista "Tinerimea Moldovei" din Chisinau.

Debutul editorial are loc in . cu adnotari critice la editia Mihai Eminescu -Opere (3 volume), publicata la Editura Literatura artistica" din Chisinau.

Colaboreaza cu articole de critica literara si de opinie la reviste din Republica Moldova: "Basarabia", "Columna", "Noi", "Suplimentul literar al ziarului «Sfatul Tarii»", "Contrafort". "Semn". "Literatura si Arta". "Sud-Est", "Tinerimea Moldovei". "Observatorul". "Generatia" si din Romania: "Caiete critice", "Vatra" s.a. Este prezent si in paginile revistei "Lumina" (Panciova, Iugoslavia).

A publicat prefete, articole de critica literara, studii si eseuri in numeroase volume aparute la edituri din Chisinau. A ingrijit volumul Poeti de pe vremea lui Eminescu (Ed. Literatura artistica, 1990; editia a ll-a Ed. Cartier. 1999) si a alcatuit antologia de poezie Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene (Ed. Arc. 1995), volum premiat la Festivalul international de poezie tinara de la Chisinau (1995) de catre Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

A participat la intilnirea internationala "Version Originale. Ecrire l'Europe" organizata la Paris de Ministerul Educatiei Nationale si al Culturii din Franta.

Ca editor a participat la tirgurile internationale de carte de la Frankfurt. Budapesta si Moscova.

In prezent autorul este redactor-sef al editurii "Arc" din Chisinau. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.  

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Cartier
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-9975-79-989-8
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1920

Pareri