Portret de Grup. După 20 de ani. Antologie

Portret de Grup. După 20 de ani. Antologie
99,00 MDL (19,90 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Ajunsă aproape in corpore să facă un nou Portret de grup. După 20 de ani, generaţia ’80 – indiscutabil, generația sincronizării! – își confirmă, o dată în plus, vocaţia literară propriu-zisă, care a dus la schimbarea de paradigmă în literele noastre, dar și vocația culturală per ansamblu, și asta deoarece a privilegiat mereu continuitatea în dauna improvizației de moment, creîndu-și propriile instituții (reviste, edituri etc.) acolo unde acestea lipseau sau administrîndu-le pe cele existente.

Prezentă, prin tenorii săi, în toate antologiile de poezie românească din ultimele două decenii, iat-o reunită hic et nunc sub bagheta lui Eugen Lungu pentru un concert «jubiliar» – și starurile cîntă în cor! –, înainte de a se replia (unii au și făcut-o) în antologii de autor…” -- Em. Galaicu-Păun

 

Despre Autor


 

Eugen Lungu -- critic si istoric literar.  De asemenea, publicist, editor. S-a nascut la 1 octombrie 1949 in comuna Hasnasenii Mari, judetul Balti. Republica Moldova.

Este fiul functionarului Gherasim Lungu si al Olgai Lungu (n. Maslin).

Dupa studiile liceale terminate in 1966 la Liceul "Mihai Eminescu" din orasul Balti, a absolvit in 1975 Facultatea de Litere a Universitatii din Chisinau, Republica Moldova.

Ca student, frecventeaza cenaclul literar al Universitatii din Chisinau.

Debuteaza publicistic in 1979 in revista "Tinerimea Moldovei" din Chisinau.

Debutul editorial are loc in . cu adnotari critice la editia Mihai Eminescu -Opere (3 volume), publicata la Editura Literatura artistica" din Chisinau.

Colaboreaza cu articole de critica literara si de opinie la reviste din Republica Moldova: "Basarabia", "Columna", "Noi", "Suplimentul literar al ziarului «Sfatul Tarii»", "Contrafort". "Semn". "Literatura si Arta". "Sud-Est", "Tinerimea Moldovei". "Observatorul". "Generatia" si din Romania: "Caiete critice", "Vatra" s.a. Este prezent si in paginile revistei "Lumina" (Panciova, Iugoslavia).

A publicat prefete, articole de critica literara, studii si eseuri in numeroase volume aparute la edituri din Chisinau. A ingrijit volumul Poeti de pe vremea lui Eminescu (Ed. Literatura artistica, 1990; editia a ll-a Ed. Cartier. 1999) si a alcatuit antologia de poezie Portret de grup. O alta imagine a poeziei basarabene (Ed. Arc. 1995), volum premiat la Festivalul international de poezie tinara de la Chisinau (1995) de catre Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

A participat la intilnirea internationala "Version Originale. Ecrire l'Europe" organizata la Paris de Ministerul Educatiei Nationale si al Culturii din Franta.

Ca editor a participat la tirgurile internationale de carte de la Frankfurt. Budapesta si Moscova.

In prezent autorul este redactor-sef al editurii "Arc" din Chisinau. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.  

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Cartier
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-9975-79-995-9
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1980

Pareri