Portret al artistului la tinereţe [Carte Electronică]

Portret al artistului la tinereţe [Carte Electronică]

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 40,50 MDL (10,13 RON)

Economisești: 40,49 MDL (10,12 RON) (49%)

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 40,50 MDL (10,13 RON)

Economisești: 40,49 MDL (10,12 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Capodopera autobiografică Portret al artistului la tinereţe, publicată în volum în 1916, este o naraţiune în cinci părţi a vicisitudinilor şi avatarurilor copilăriei şi adolescenţei lui Joyce la Dublin.

Într-o Irlandă frământată de eterne tulburări şi conflicte politice, într-o familie cu mulţi copii, sărăcită, redusă la mizerie de un tată uşuratic şi petrecăreţ şi de o mamă habotnică, orbită de religiozitate.

O copilărie marcată de rigorile drastice ale unor şcoli iezuite şi o adolescenţă petrecută într-o societate sufocată de bigotism, de un tradiţionalism deviat într-un misticism menit să înnegureze cu spaime transformările fiziologice şi efuziunile sentimentale şi senzoriale ale pubertăţii.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Apărut prima oară în foileton în 1914-1915, Portretul artistului în tinereţe este romanul care l-a propulsat pe Joyce ca unul dintre cele mai inovative talente literare din secolul XX.

Portretul urmăreşte evoluţia lui Stephen Dedalus din copilărie, trecând prin adolescenţă, până la primele emoţii ale maturităţii. în timp, el începe să se revolte împotriva educaţiei catolice bigote, contestând valorile familiei, Bisericii, istoriei şi ţării natale. Pe măsură ce luptă să se adapteze vieţii de adult, el este tot mai atras de literatură şi artă. Nu avem însă de-a face cu un roman obişnuit despre maturizare. Limbajul folosit în fiecare etapă a naraţiunii este abil manipulat pentru a reflecta vârsta lui Stephen şi maturizarea sa intelectuală.

Portretul începe cu „vaca face muuu" şi se încheie cu dorinţa lui Stephen de a „forja în fierăria sufletului meu conştiinţa necreată a rasei mele".

Portretul rămâne o operă de o uluitoare bogăţie inventivă şi imaginară, în care Joyce începe să-şi cizeleze revoluţionara tehnică a „fluxului conştiinţei". Aici regăsim, pentru prima dată, elementele emblematice ale scrisului său.-umorul sexual cuprinzător, fanteziile blasfematorii, jocurile erudite de cuvinte, eradicarea, simultan cu expunerea personalităţii autoriale, relaţia infinit de complexă de atracţie/respingere faţă de Irlanda şi irlandezi. în aces: roman, Joyce se redefineşte, conturând totodată parametrii literaturii moderne.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-509-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri