Porțile Percepției. Raiul și Iadul (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Porțile Percepției. Raiul și Iadul (Top 10+) [Carte de Buzunar]
158,00 MDL (39,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Mihai Moroiu.
 
Intr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intimpla. Dupa un timp, constata ca totul, de la florile din vaza pina la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sint mai intense si mai luminoase, iar timpul si spatiul par sa nu aiba nici o importanta.

Huxley noteaza cu lux de amanunte senzatiile traite in Portile perceptiei, conchizind ca halucinogenele stimuleaza creativitatea si brodind pe marginea efectelor pe care asemenea experiente le-ar putea avea asupra artei si religiei. In continuarea acestui eseu devenit clasic, Raiul si iadularata ca halucinogenele pot fi folosite si pentru a ajunge la o perceptie spirituala si la revelatia personala.

Raiul si iadul se refera aici, metaforic, la ceea ce Huxley considera a fi doua stari contrarii care se pot manifesta la „antipozii mintii” atunci cind se deschid „portile perceptiei” – nu doar in cadrul experientelor mistice, ci si in viata de zi cu zi.


Recenzii
 
„Majoritatea barbatilor si femeilor duc o viata atit de nefericita, in cel mai rau caz, si de monotona, saraca si limitata in cel mai bun caz, incit impulsul de a evada, indemnul de a se transcende pe sine, chiar si numai pentru citeva clipe, este si a fost dintotdeauna una dintre cele mai de seama dorinte ale sufletului. ” Altfel spus, din cele mai vechi timpuri si pina azi, omul a dorit sa creeze si apoi sa deschida Porti in Zid (dupa formularea lui H.G. Wells), aici intrind deopotriva arta si religia, carnavalurile si saturnaliile, dansul si ascultarea oratorilor, la care se adauga toate sedativele, narcoticele, euforizantele si halucinogenele naturale posibile, plus, mai nou, cele obtinute in mod artificial.” -- Florin IRIMIA, 30 iunie 2012, in Suplimentul de cultura, nr. 362
 
„Mica experienta” cu mescalina povestita in Portile perceptiei (una dintre bibliile hippie in anii ’60) are exemplaritatea si curajul unui veritabil exercitiu spiritual. Si asta pentru ca, spre deosebire de romanele in care scriitorul trimite la o experienta, acum si aici, a totalitatii (Minunata lume noua, dar mai ales Insula, romanul sau publicat postum), in micul eseu despre binefacerile dereglarii chimice a simturilor, Huxley adopta un ton aproape stiintific, facind un adevarat elogiu al „bypassului transcendent”, o cale de ocolire abrupta a ignorantei. 

Noi (...), spune Huxley cu modestia celui intors dintr-o experienta liminala, sintem obligati sa ne deschidem cu orice pret, sa ne operam singuri „bypassul transcendent” de cite ori ne trezim coplesiti de ideea ca sintem doar corpuri izolate si minti rumegatoare.” -- Simona SORA, 28 iunie 2012, in Dilema veche, nr. 437

Portile perceptiei e o carte cult din multe puncte de vedere. Pe linga faptul ca Doors nu s-ar fi numit Doors daca Huxley n-ar fi scris The Doors of Perception care l-a impresionat, din motive lesne de inteles, pe Jim Morisson, cartea asta apare in orice discutie ceva mai intelectuala despre droguri fie doar cu titlul, fie, mai rar, si cu continutul.
Huxley e un scriitor care vorbeste despre deschiderea mintii si iti deschide mintea. Poti fi sau nu de acord cu teoriile si cu metodele lui, dar oricum te face sa te intrebi pina unde merge de fapt perceptia ta, ce duci cu tine in subconstient si cum poti avea acces la straturile mai profunde si cum poti deveni mai constient. -- Cristina FOARFA, 13 iunie 2013, pe bookaholic.ro


Despre Autor

ldous Huxley (1894‑1963) s‑a nascut in orasul englez Godalming, comitatul Surrey, intr‑o familie cu o indelungata traditie intelectuala. In 1908 si‑a inceput studiile la Eton College, iar dupa o intrerupere de doi ani (pricinuita de o grava afectiune oculara) le‑a continuat la Balliol College, Oxford, unde a si predat pentru scurt timp literatura. Si‑a facut debutul in 1916, cu volumul de versuri Roata in flacari (The Burning Wheel). Patru ani mai tirziu, in 1920, i‑a aparut primul volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul roman,Galben de crom (Chrome Yellow).

Huxley a publicat de‑a lungul vietii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri si poezii, scenarii de film si biografii, carti de filosofie, jurnale de calatorii si carti pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi si mai influenti scriitori ai secolului XX. In 1959, scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte si Litere.

La Editura Polirom au aparut pina in prezent romanele : Minunata lume noua (2003, 2011), Orb prin Gaza (2009), Geniul si zeita (2009), Cintec de lebada(2010), Insula (2011), Dans grotesc (2013) si volumul de eseuri Portile perceptiei. Raiul si iadul (2012).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 184
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2012
ISBN: 978-973-46-2684-7
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: