Popoarele, Statele și Frica. O Agendă pentru Studii de Securitate Internațională în Epoca de după Războiul Rece

Popoarele, Statele și Frica. O Agendă pentru Studii de Securitate Internațională în Epoca de după Războiul Rece
149,00 MDL (37,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cea mai remarcabilă descoperire recitind Popoarele, statele și frica pentru prima dată în cincisprezece ani a fost să realizez în ce măsură ea mi-a format gîndirea și lucrările ulterioare. Am fost destul de conștient de faptul acesta, însă constatarea profunzimii și a detaliilor influenței a fost o surpriză mare pentru mine. Ken Booth a spus despre PSF că rămîne cea mai comprehensivă analiză teoretică a conceptului [de securitate] în literatura relațiilor internaționale de azi și că de la publicarea ei, ceilalți dintre noi i-am scris notele de subsol.

Ceilalți dintre noi desigur că mă include și pe mine, și nu doar vizavi de relații internaționale și securitate, dar și scrierile mele despre relații internaționale în general. Cu alte cuvinte, continuitățile sînt multe.

Cred că explicația pentru acest fapt vine din partea lui Ole Waever, care a observat că PSF a demonstrat că e posibil să iei conceptul de securitate în serios și să îl folosești ca perspectivă analitică pentru multe subiecte vizînd relațiile internaționale.

El a reușit să organizeze teoria Relațiilor Internaționale în jurul acestui concept. Nu am intenționat să fac asta, dar așa a ieșit cartea...


Recenzii

„Obiectivul acestei cărţi nu a fost găsirea unei definiţii a securităţii naţionale, ci exploatarea conceptului, într-o încercare de a clarifica domeniul, identificându-i contradicţiile şi făcându-ne o idee despre părţile sale în tabloul general al relaţiilor internaţionale, conchide

Barry Buzan, autorul studiului Popoarele, statele şi frica, Cartier, 2014, la capătul unei aventuri ale spiritului menite „a şlefui şi, dacă se poate, a curăţa lentilele intelectuale prin care sunt privite problemele specifice ale politicii”.


Preţ de zece capitole – toate „la un nivel destul de ridicat de abstracţie” –, însumând 380 p., autorul ia în dezbatere: Problema securităţii naţionale şi relaţiile internaţionale; Securitatea individuală şi securitatea naţională; Securitatea naţională şi natura statului; Insecuritatea naţională: ameninţări şi vulnerabilităţi; Securitatea şi sistemul politic internaţional; Securitatea regională; Securitatea economică; Dilema apărării; Dilema putere-securitate; Securitatea naţională şi internaţională etc., astfel încât Ken Booth avea să exclame: „Popoarele, statele şi frica rămâne cea mai comprehensivă analiză teoretică a conceptului [de securitate] în literatura relaţiilor internaţionale de azi” şi că „de la publicarea ei, ceilalţi [n-au scris decât] notele de subsol”, în timp ce Ole Waever consideră că studiul lui Buzan „a demonstrat că e posibil să iei conceptul de securitate în serios şi să îl foloseşti ca perspectivă analitică pentru multe subiecte vizând relaţiile internaţionale”.

Ultimul cuvânt îi aparţine, se-nţelege, autorului, care a redactat special pentru ediţia de la Cartier O nouă introducere, din care reţinem: „Cred că focusarea pe tensiuni de durată dintre nivelurile de analiză şi obiectele de referinţă ale securităţii e o modalitate mai bună de a integra nivelul individual decât încercarea de a vedea acest concept ca ultim obiect de referinţă”.

-- Emilian Galaicu-Păun, www.europalibera.org

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 404
Editura: Cartier
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-79-727-6
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.4300

Pareri