Politica Etnolingvistică în R.S.S. Moldovenească

Politica Etnolingvistică în R.S.S. Moldovenească
35,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

În nici o republică a fostei U.R.S.S. problemele limbii autohtone n-au provocat atâtea discuţii şi risipă de energie ca în R.S.S.Moldovenească. Faptul acesta este legat de particularităţile politicii naţionale sovietice în teritoriul dat, şi, în special, de promovarea faimosului „moldovenism", care a vizat crearea în sapţiul dintre Prut şi Nistru a unui popor deosebit de poporul român. 

Ocupând, la 28 iunie 1940, Basarabia, sovieticii nu numai au instaurat un nou regim, totalitar-bolşevic, ci şi au adus o „nouă"  limbă şi un nou alfabet: „limba literară moldovenească" cu grafie rusească.

Glotonimul „limba română" şi etnonimul „poporul român", ca identificatori ai limbii şi etniei populaţiei autohtone, au fost scoase din uz oficial şi interzise. S-a purces la fundamentarea teoretică a existenţei unei „limbi moldoveneşti independente de limba română" şi a unui „popor moldovenesc" a cărui geneză să fie alta decât cea a poporului român.

În lucrarea de faţă este analizată politica etnolingvistică din R.S.S. Moldovenească în perioada 1940-1991. Totuşi, explicarea şi înţelegerea deplină a politicii P.C.M. în domeniul etnolingvistic nu ar fi posibilă fară o incursiune în istoria formării R.A.S.S.M. şi apoliticii lingvistice din această republică autonomă.

Ţinând cont de complexitatea problemei şi de importanţa ei în contextul social-politic actual, de gradul ei de elaborare şi de accesibilitatea la documentele de arhivă, propunem următoarele obiective:

- să examineze provenienţa conceptului „limbă moldovenească" şi condiţiile de introducere a acestuia în R.A.S.S.M., apoi în Basarabia

- să elucideze reacţia intelectualităţii basarabene la încercările de a se impune un idiom rusificat şi ucrainizat; să clarifice de ce au acceptat intelectualii   basarabeni temienul ..limbă moldovenească"

- să examineze elaborarea teoriei originii „poporului moldovenesc", a „naţiunii burgheze moldoveneşti" şi a „naţiunii socialiste moldoveneşti"

- să elucideze importanţa ,,bătăliei lingvistice" pentru mişcarea de renaştere naţională.--- Gheorghe Negru

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Politica Etnolingvistică în R.S.S. Moldovenească
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 132
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2000
ISBN: 9975-69-100-5
Dimensiuni: 14,6 x 20 cm
Greutatea: 0.1940

Pareri