Politica Etnoculturală în R.A.S.S. Moldovenească (1924-1940)

Politica Etnoculturală în R.A.S.S. Moldovenească (1924-1940)
35,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

În lucrarea de faţă este analizată politica etnoculturală din R.A.S.S.M., începând cu crearea, la 12 octombrie 1924, a acestei republici şi până la „reunirea" ei cu Basarabia şi formarea, în august 1940, a R.S.S.M.

Totodată, este reflectat şi procesul de creare a R.A.S.S.M., început în februarie 1924, şi, în special, sunt evidenţiate contradicţiile dintre membrii Comitetului de organizare a R.A.S.S.M. privitor la strategia politicii etnoculturale din viitoarea republică, apărute încă în august 1924.

Instaurarea regimului bolşevic şi fondarea, la 12 octombrie 1924, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti în stânga Nistrului au constituit începutul unei etape dramatice în evoluţia istorică a românilor din această zonă. în afară de procesul de sovietizare şi implantare a ideologiei comuniste, caracteristic tuturor republicilor din cadrul U.R.S.S., populaţia din R.A.S.S.M. a cunoscut şi experimente sociale specifice.

Este vorba de politica etnoculturală sovietică, care viza crearea în R.A.S.S.M. a unei identităţi şi a unei limbi literare „moldoveneşti", deosebite de identitatea românească şi de limba română. Or, deşi s-a încercat impunerea unei politici similare şi în alte republici, ea nu a putut fi înfăptuită oriunde. Astfel, încercările repetate de a adopta hotărârea privind crearea în R.A.S.S.

Lucrarea contribuie la o mai bună înţelegere a esenţei politicii actualului regim separatist de la Tiraspol, care continuă politica etnoculturală sovietică şi, de fapt, joacă acelaşi rol faţă de Republica Moldova şi România ca şi fosta R.A.S.S.M. faţă de Basarabia şi România, constituind un instrument de lucru util şi pentru politicieni, diplomaţi etc.

La scrierea lucrării au fost utilizate documente colectate, în temei, în Arhiva Organizaţiilor Social-Politice din or. Chişinău, unde sunt depozitate materialele Comitetului Moldovenesc Regional de Partid şi ale comitetelor de partid raionale din R.A.S.S.M.

Ele reflectă procesul contradictoriu de elaborare şi executare, esenţa, scopurile şi etapele politicii etnoculturale. în această ordine de idei, prezintă interes o serie de documente inedite, utilizate în monografie. -- Elena Negru

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2003
ISBN: 9975-69-395-4
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri