Politica Culturală în RSS Moldovenească 1944-1956

Politica Culturală în RSS Moldovenească 1944-1956
115,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Pe paginile monografiei Politica Culturală în RSS Moldovenească 1944-1956, în baza documentelor inedite din diverse arhive, doamna Valentina Ursu a reuşit să demonstreze, ce eforturi au depus activiştii PCUS pentru a-i determina pe oamenii de creaţie, puţini la număr, să elogieze personalitatea lui Iosif Stalin, PCUS, pe liderii acestuia, să proslăvească în operele lor „glorioasa" Armată Roşie, noul mod socialist de viaţă, să condamne trecutul „burghez", „moşieresc". O trăsătură specifică pentru creatorii artei din RSSM era obligativitatea de a arăta în culori cât mai sumbre trecutul românesc al basarabenilor.

În primul capitol al monografiei, intitulat „Componentele politicii culturale a PCUS şi a Statului sovietic şi promovarea ei în RSS Moldovenească", autoarea cărţii a analizat documentele PCUS, deseori dublate sau completate de decizii ale forurilor conducătoare ale Partidului Comunist din RSSM, referitoare la modul (felul) de a scrie versuri, povestiri, romane, de a compune muzică, de a picta etc.

Cel de-al doilea capitol - „Uniunile de creaţie din RSSM sub dictatul comunist" - a fost consacrat analizei activităţii câtorva uniuni de creaţie (cea a scriitorilor, a compozitorilor, a artiştilor plastici şi arhitecţilor). Pentru a ţine în frâu oamenii de creaţie, regimul comunist i-a integrat în „uniuni", aflate sub un strict control, realizat de organizaţiile de partid comunist din cadrul acestor asociaţii.

In plus, liderii uniunilor aveau posibilitatea de a stăpâni situaţia pe baza promovărilor (editărilor operelor artistice, salarizărilor (onorariilor), trimiterilor în casele de odihnă sau în călătorii etc.) sau marginalizării oamenilor de creaţie. Bineînţeles (şi autoarea nu scapă din vedere acest fapt) au fost şi maeştri ai cuvântului, teatrului, muzicii, picturii etc., fanatici ai PCUS, ai lui Lenin, Stalin, Molotov, Kaganovici etc.

Cel de-al treilea capitol al monografiei a fost consacrat cercetării ştiinţifice a altor domenii din artă (teatrul şi cinematografia) sau a aceloraşi domenii, dar deja şi în perioada hruşciovistă (muzica, artele plastice, arhitectura). Pe baza diverselor documente din arhive, dna Valentina Ursu a demonstrat evoluţia vieţii teatrale din RSSM, a studiat şi arătat repertoriul pieselor, jucate pe scenele teatrelor. Sunt prezentate eforturile dramaturgilor locali de a proslăvi viaţa nouă (fără prea mare succes), ale regizorilor de a monta piese din repertoriul dramaturgiei sovietice, în unele cazuri - cu rolul principal - V. I. Lenin etc.

Cartea prezentată este un lucru încheiat. Şi totuşi, considerăm că anumite subiecte pot fi aprofundate, temele ar putea fi echilibrate ca mesaj şi conţinut. -- Prof, univ., dr. -hab. Anatol Petrencu

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Livrare Gratis N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 292
Editura: Pontos
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-51-501-6
Dimensiuni: 17 x 24,6 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri