Poezii. Vol.1 (640 pag). Mihai Eminescu (BPT, Vol. 44)

Poezii. Vol.1 (640 pag). Mihai Eminescu (BPT, Vol. 44)
59,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descrierea Cărții

Există un Eminescu al manualelor şcolare, cu Ce-ţi doresc eu ţie..., Călin, Revedere, Sara pe deal, Luceafărul ş.a.m.d. Există unul romanţios, pentru feminitatea dăruitor-despletită, în aşteptarea Zburătorului, care cântă Pe lângă plopii fără soţ şi Somnoroase păsărele cu vocea tandru răguşită a Vetei din O noapte furtunoasă.

”Un Eminescu al basarabenilor – Doina - care aduce lacrimi şi dor de răzbunare „de la Nistru pân’la Tisa”, un altul al ardelenilor (Geniu pustiu), blăjenilor („te salut, Romă mică !”), orădenilor lui Iosif Vulcan, ca şi, mai ales, al bucovinenilor şcoliţi în tradiţia lui Aron Pumnul.

 Există un Eminescu al iniţiaţilor, rafinaţilor, comparatiştilor şi variantiştilor, al tematismului şi istoriei motivelor, al structuralismului şi psihanalizei, al celor care adună în esenţa eminescianităţii firele marelui lirism dintotdeauna şi de pretutindeni, de la comorile sanskrite, Pindar, Shakespeare şi Dante, la romantismul de Jena, Hugo, „les poéts maudits”, Lermontov etc., după cum există un Eminescu al liceenilor acneici, care hohotesc pronunţând deocheat „Kamadeva, zeul indic” şi descoperă cu ludică excitare cutare pasaje sexuale printre variantele prozei eminesciene, sau texte precum Antropomorfism, pe care le contrapun cu ludică obraznicie eroticii hyperionice.

 Există apoi un Eminescu al studenţilor filologi, dar şi al celor de la actorie, un „altul” al filosofilor hipnotizaţi de Constantin Noica, de traducerile kantiene ale poetului şi pasionaţi să găsească încă un nucleu schopenhauerian în poemele acestuia. Un Eminescu al indianiştilor şi germaniştilor, al sursologilor, al preoţimii putnene (şi nu numai), al antisemiţilor cu A. C. Cuza şi Nicolae Roşu în frunte, unul strict didactic, al profesorimii care caută cu precădere eticul, exemplaritatea morală, în dauna examenului estetic, un Eminescu folosit propagandistic de protocronismul şi „dacismul voievodal” al ceauşismului, dar şi unul exaltat de oamenii ştiinţelor exacte, fericiţi de apetitul eminescian faţă de fizică, matematică, astrologie, economie, chimie ş.a.” -- Dan C. Mihăilescu

Despre Autor

Mihai Eminescu  (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani - d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secțiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieții poetului de Titu Maiorescu la editura Socec, cu puțin timp înainte ca mintea acestuia să se întunece în 1880. Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpesscius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea, și finalizată abia în anul 2000. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 640
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-711-2
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri