Poetul ca Apostol. Nicolae Dabija - 65: Eseuri. Referințe Critice

Poetul ca Apostol. Nicolae Dabija - 65: Eseuri. Referințe Critice
50,00 MDL (12,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

”Doru-mi-i de Dumneavoastră: ca unui zid de o fereastră.”-- Nicolae Dabija

Nicolae Dabija împlineşte frumoasa vârstă de 65 de ani.

Faptul apare absolut convenţional, căci, aşa cum mărturiseşte el însuşi în prefaţa unei cărţi cu versuri pe care încă nu le-a scris, „Şi mi-i devreme ora cea târzie".

Actul de a scrie este, pentru el, actul de a exista şi a rosti existenţa prin cuvânt. Bineînţeles, nu prin orice cuvânt, căci poetul e chemat să „treacă de la cuvânt la cuvânt - ca flacăra de la lumânare la lumânare" şi să fie un nou Orfeu, care îşi înstrunează lira „pe câmpul de luptă", nu „în tihna sălii de lectură" [Eseu).

Rezumând întreaga sa creaţie - vastă, reprezentativă, cu mesaj exsitenţial şi social profund -, identificată cu peisajele sufletului, aci învăluite de umbre, aci senine şi configurate ca nişte „fâşii de soare" - putem, pe bună dreptate, să sinonimizăm poetul cu apostolul.

Apostolul, în sens biblic, înseamnă cel trimis (de la verbul apostellô, semnificând la origine trimiterea lui Iisus de către Tatăl şi trimiterea apostolilor de către Iisus). Fiind împreună cu Mântuitorul, ei participă la viaţa comună. A doua chemare e să împartă o sarcină şi anume aceea de a proclama un mesaj şi de a exercita autoritatea asupra puterilor întunericului.

”Poezia ca apostolat, acesta este programul cheie al lui Nicolae Dabija, însuşi apărându-ne contextual, în spaţiul basarabean situat sub stelele cardinale ale lui Ma-teevici şi Vieru, ca o figură apostolică.” -- Acad. Mihai Cimpoi

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 232
Editura: Baștina-Radog
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-4420-3-9
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri