Poesii (Ediția Princeps)

Mihai Eminescu

Descriere

Ediția princeps Poesii de Mihai Eminescu este una dintre cele mai importante și mai iubite cărți din literatura română. 

Cartea reproduce întocmai ediția Princeps a volumului Poesii de Mihai Eminescu, apărut în anul 1884 la Editura Librăriei Socecu & Comp din București. 

Iubitorii operei eminesciene vor aprecia înalt calitatea lucrării. Cartea este cu copertă tare, lucrată manual cu multă pasiune.

Este singurul volum tipărit în timpul vieții marelui poet național Mihai Eminescu. Cartea are o prefață de Titu Maiorescu și cuprinde un număr de 63 de poezii, dintre care 26 au fost publicate de-a lungul unui deceniu în revista Convorbiri Literare.

Cartea a fost plănuită timp îndelungat de către Mihai Eminescu la insistența amicilor săi literari. Inițial, volumul s-ar fi numit „Lumină de lună”. Se spune că Eminescu a lăsat în grabă manuscrisele volumului, în ordinea dorită, ce urmau să fie tipărite, însă s-au ivit problemele de sănătate, care au determinat întreruperea legăturii cu editura. 

Titu Maiorescu, apropiat al poetului, s-a angajat să fie editorul volumului, fără acordul autorului. Astfel, editarea unei cărți semnate de Mihai Eminescu se anunța încă din vara anului 1883, în Convorbiri Literare. Manuscrisele au fost recuperate de către editor și modificate în anumite locuri. De exemplu, în poezia Glossă, Maiorescu a înlocuit versul „Vreme trece, vreme vine” cu „Vremea trece, vremea vine”. 

Proiectul a fost trimis spre tipărire în decembrie 1883, imediat după ce editorul a finalizat prefața ediției întâi. Între timp, Maiorescu a rătăcit o coală editorială, cuprinzând 16 file. Volumul s-a distribuit în librăriile editurii Socec, iar lansarea efectivă a avut loc pe data de 21 decembrie 1883, în ciuda faptului că pe pagina de titlu este tipărit anul 1884. 

După spusele lui Maiorescu, cartea a fost gândită în așa fel încât să apară de Crăciun, cu scopul de a-i face o surpriză autorului, știind că proiectul inițial luase sfârșit pe neașteptate.

Într-o scrisoare adresată lui Mihai Eminescu, Maiorescu scria: „Acum trebuie să știi că volumul de poezii ce ți l-a publicat Socec, după îndemnul meu, în Decembrie anul trecut, a avut cel mai mare succes, așa încât Socec stă încă uimit. În aceste 7 săptămâni de la apariție s-au vandut 700 de exemplare; o mie este toată ediția și de pe acum trebuie să te gândești la ediția a doua în care vei putea face tu toate îndreptările ce le crezi de trebuință. Poeziile D-tale sunt azi cetite de toate cucoanele, de la Palat până la mahalaua Tirchilești, și la întoarcerea în țară te vei trezi cel mai popular scriitor al României. Așa cam este, dar tot nu este rău, când te simți primit cu atâta iubire de compatrioții tăi.”

La fel ca prima ediție, Editura Bestseller a tipărit 1000 exemplare. Fii printre puținele persoane care vor avea în biblioteca familiei această minunată carte. Citește și transmite mai departe din generație în generație cartea care a marcat literatura română!

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 315
Apariția: 2022
Coperta: Copertă tare
Dimensiuni: 12,7 x 18,7 cm
ISBN: 9789975332972