Plăcerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lecția

Plăcerea textului. Roland Barthes despre Roland Barthes. Lecția
73,00 MDL (18,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Scriitura este acest lucru: stiinta desfatarilor limbajului, kamasutra sa (nu exista decat un tratat al acestei stiinte: scriitura insas.

Recenzie

„Una din cartile lui Roland Barthes, gasita intr-un raft al bibliotecii judetene din Brasov (Placerea textului, editie iesita din tipografie anul trecut, la Editura Cartier), e plina de sublinieri artagoase si mazgalituri ascutite, admirative. Am identificat cel putin trei tipuri de pasta de pix, prin urmare si trei posibili «suspecti». Primele pagini: pasta albastru inchis, sublinieri ondulate si fragmentate. La pagina 15, pasajul despre vointa de desfatare a textului a fost marginit in partea dreapta cu o linie verticala, langa care respectivul mazgalitor (ori respectiva mazgalitoare) a scris «Superb», cu litere subtiri, insiruite una peste alta, ca pe treptele unei scari invizibile.

Cuvintele «depaseste palavrageala», din mijlocul frazei, cred ca i-au atras cel mai mult atentia, din moment ce-au primit din belsug linii apasate peste literele tiparite. La cateva pagini departare, acelasi scris insa alt pix: albastru ceva mai inchis, spre negru, cel putin asa mi se pare privind pagina la lumina becului. Acolo unde Barthes vorbea despre forma omeneasca a textului, aceeasi persoana a subliniat «a corpului nostru erotic», inconjurand ultimul cuvant printr-o stangace bucla; in partea stanga a paragrafului mana a notat «esential!».

Scriitura identica, cu litere inghesuite, ce ma face sa cred ca apartine unei tinere. Un alt pix, cu pasta rosie, a subliniat doar cateva
cuvinte si numai la pagina 57, si anume: «oratorul-comediant» si «un text unde sa se poata auzi granulatia gatlejului, patina consoanelor, voluptatea vocalelor, o intreaga stereofonie a carnii profunde...». Spre sfarsitul cartii o alta mana s-a intercalat cu prima mazgalitoare, care din cand in cand a mai notat «esential!».

Un cititor apasat a scris intr-un colt: «sambata de vazut Bergman!». Scriitura neingrijita, nervoasa. Pacat ca nu a precizat data, ora, postul unde urma sa fie difuzat.” - Alina Andrei, septembrie 2007,LiterNet

Despre Autor 

Roland Barthes - critic literar si semiolog francez, nascut in 1915 in Cherbourg. Apropiat de cautarile grupului Tel Quel, este asimilat noii critici, ale carei pozitii le depaseste, devenind unul dintre precursorii criticii formaliste.

Opera critica:

  • Roland Barthes par Roland Barthes, 1975.
  • Fragments d'un discurs amoureux, 1977.
  • Poetique du recit (in colaborare), 1977.
  • Lecon, 1978.
  • Sollers ecrivain, 1979.
  • Le Grain de la voix, 1981.
  • Litterature et realite (in colaborare), 1982.
  • L'Aventure semiologique, 1985.
  • Incidents, 1987.
  • La Chambre claire, 1989.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 228
Editura: Cartier
Apariția: 2006
ISBN: 978-9975-79-400-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri