Plăcerea Interpretării

Plăcerea Interpretării
43,00 MDL (8,64 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Plăcerea interpretării de Mircea V. Ciobanu (Editura Prut Internaţional, Chişinău, 2008) este, oricum ai privi-o, provocarea anului în materie de carte originală din Basarabia: atît prin titlu, incitant şi, în acelaşi timp, pretenţios (cel puţin două intertexte, celebre, îşi dispută, indiscret, întîietatea semantică, transformînd sintagma în una memorabilă), cît şi prin modul în care e concepută.

Maniera în care autorul şi-a apropiat, ca la rugby, pachetul de înaintare (o prezenţă aproape număr de număr – de invidiat! – în Sud-Est şi în Semn în ultimii ani) de buturile editoriale ale textului critic-teoretic, l-a făcut să înscrie, în cele din urmă, un eseu frumos şi, totodată, dificil.

Plăcerea interpretării e o carte scrisă de un boem familist, dintr-o familie nobilă, o carte dănţuind goliardesc pe clapele unui pian mecanic, acordat de atîţia dintre predecesorii săi (Saussure, Lévy-Strauss, Foucault, Borges etc.), căruia autorul îi imprimă însă ritmurile necesare, preschimbînd portretul de familie în autoportret, în personajul care este el, MVC, libertin în idei, dar şi autoironic, dacă ştii să-l citeşti în disjuncţii, estet într-o epocă în care frumuseţea nu e în obiect, ci în consumarea lui.

Cartea e, de la un capăt la altul, delectură – repetăm, că ne place –, autorul consumînd gigabaiţi de memorie vegetală cu pofta ingenuă a copilului care a descoperit lumea virtuală! Ingenuitatea actului de a trăi citind şi de a citi trăind este mai presus de orice cazuistică interpretativă. --  Adrian Ciubotaru

"Debutând ca poet, continuând ca dramaturg, Mircea V. Ciobanu pare acum sechestrat de o artă fără muză - critica literară. Vocaţia de exeget îl absoarbe fără rest, spre gelozia oarecum abandonatelor Erato şi Melpomene, în noua postură, de expert literar, s-a impus rapid, energic şi tranşant, judecata sa de valoare atârnând greu în balanţa apreciativă.

Venind totuşi din afară, MVC trece uşor peste parti-pris-ur/Ve şi conformismele breslei, formulând, surâzător, adevăruri tăioase chiar şi pentru prieteni. Ajuns acum un profesionist al corporaţiei, criticul s-a ilustrat mai ales ca hermeneut, aplicând precizia teoretică în experienţele practice, acolo unde se obişnuia a lua măsurile din ochi sau cu şchioapa arbitrarului.

Aşa că eseistica sa se bazează mai puţin pe impresionismul multicolor şi artificios, verificându-se în permanenţă cu logaritmii, tiparele şi tipajele teoriei, materie pe care noi am uitat-o în studenţie, iar MVC o abordează şi acum cu entuziasmul şi tenacitatea unui Vespucci." -- Eugen Lungu

Mircea V. Ciobanu născut la  29 februarie 1956, în s. Petreni, Drochia ,poet, dramaturg, eseist, critic literar.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 283
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2008
ISBN: 978-9975-69-986-0
Dimensiuni: 14,5 x 19,6 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri