Pierre și Jean

Pierre și Jean
72,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

”Fără iubire? E posibil ca o femeie să nu iubească? O femeie tânără şi drăguță, care trăieşte la Paris, citeşte romane şi aplaudă actrițele care mor din pasiune pe scenă, poate să treacă prin viață, de la adolescență până la bătrânețe, fără ca inima să nu-i fie atinsă nici măcar o dată de dragoste? Dacă ar fi vorba de alta, nu şi-ar închipui aşa ceva; şi-atunci, de ce ar crede-o despre mama lui?

Sigur că ar fi putut să iubească şi ea; ce, dacă e mama lui trebuie să fie altfel decât toate celelalte femei? A fost tânără, a avut sufletul tulburat de slăbiciunile poetice ale vârstei. Închisă, întemnițată în prăvălie lângă un bărbat grosolan, care nu vorbea decât despre negoțul lui, a visat călătorii, nopți cu lună, sărutări date pe înserat.

Şi iată că într-o zi intrase un bărbat, aşa cum intră în cărți îndrăgostiții, şi-i vorbise la fel ca ei. Şi ea îl iubise. De ce nu? Era mama lui! Ei şi?”

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Pierre şi lean, povestea foarte intensă şi incitantă г dezmembrării unei familii, se petrece în Le Havre, în a-" 1880. Titlul se referă la doi fraţi din clasa de mijloc, cop" unui fost bijutier respectabil şi ai soţiei sale, ale că-r vieţi sunt tulburate de o moştenire neaşteptată, lean, fL mai mic şi avocat în devenire, află că este unicul moştenito-al moşiei unui prieten de familie. Toată familia, în afară œ Pierre, este fericită de acest dar picat din cer.

La început Pierre este doar ros de gelozie, apoi devine tot mai mohora-începe să se îndoiască de onoarea mamei sale, crezâ-c că lean este fiul nelegitim al binefăcătorului. Este frământa: de îndoieli, iar gelozia se transformă în teamă, vinovăţie ş, furie. Tot mai tulburat, el se retrage în sine, izolându-s* treptat de familie şi de societate în general. Portul Le Hav* şi ţărmul Normandiei, parte integrantă a cărţii, formează fundal ilustrativ pentru temerile, agonia şi, în final, dorina de a fugi ale lui Pierre.

Considerat de mulţi drept un maestru al povestirii, Gj. de Maupassant a fost un scriitor foarte prolific şi de succes.. Pierre şi Jean marchează o schimbare atât în opera Maupassant, cât şi în literatura franceză în general, : îndepărtare de realismul social, tipic unor autori ca Balza şi Zola,în favoarea unei mai mari preocupări pentru trăiri» interioare ale personajelor.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 192
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-600-732-0
Dimensiuni: 10,7 x 17,7 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri