Peștera [Copertă tare]

Mai multe poze

Peștera [Copertă tare]
319,00 MDL (79,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Urmând capodoperelor Eseu despre orbire şi Toate numele, reeditate de curând în seria de autor dedicată lui Jose Saramago în cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom”, Peştera are ca tema opoziţia dintre realitatea virtuală, o lume de simulacre creată de societatea postindustrială, şi realitatea tradiţională a artizanului.

O familie de meşteşugari, olari din tată-n fiu, trăieşte şi iubeşte în umbra Centrului, o construcţie tentaculară menită să le asigure oamenilor fascinaţi de ea absolut totul, de la produse de consum până la „senzaţii naturale”: muşcătura gerului, mângâierea soarelui, ba chiar sentimentul de a se găsi în peştera din mitul platonic, model abreviat al unei lumi în care întoarcem spatele realităţii, privind halucinantele umbre deformate aruncate pe un zid.

Ca şi în romanele anterioare ale scriitorului portughez, în Peştera se confruntă două universuri distincte: unul aflat într-un rapid proces de extincţie şi altul care creşte şi se multiplică asemenea unui joc de oglinzi, confruntare ce reflectă criza sfârşitului de secol şi de mileniu.

Recenzie

„Departe de a se culca pe lauri, Jose Saramago, deţinătorul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1998, revine cu un nou roman: o alegorie amară, tulburătoare, o lucrare de excepţie care se alătură celorlalte două capodopere: Eseu despre orbire şi Toate numele.“ - Kirkus Reviews

„Saramago are abilitatea extraordinară de a transforma o naraţiune complexă într-o parabolă accesibilă oricui. Generoasă, elocventă, Peştera este o operă fundamentală scrisă de un gigant al literaturii contemporane.” - Publishers Weekly

„Un roman plin de compasiune despre loialitate, dragoste şi lupta oamenilor împotriva forţelor care încearcă să le distrugă spiritul.“ (People)

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” (Mioara Caragea)
 
„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ (Jose Saramago)

„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănita cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ (The New York Times)

Detaliile Produsului

Titlu Original: A Caverna
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 384
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1318-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri