Pentru cine Bat Clopotele

Pentru cine Bat Clopotele
260,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Ionut Chiva.  

Ernest Hemingway este laureat al Premiului Pulitzer (1953) si al Premiului Nobel pentru Literatura (1954).
 
„Hemingway nu s-a ascuns niciodata intr-un turn de fildes. Stia prea bine ca substanta operei unui artist este artistul insusi, viata si trairile lui, si a reusit ceea ce putini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit sa faca: sa devina, ca om si in vazul lumii in mijlocul careia traia, imaginea vie a semnificatiei celei mai autentice si mai profunde a operei sale, iar acest lucru a continuat sa-l faca neabatut si cu cea mai deplina onestitate pina in momentul mortii.” -- Tennessee Williams
 
„Hemingway a fost unul dintre cei mai straluciti, mai indrazneti si mai rigurosi stilisti din intreaga literatura universala, urmarind neclintit principalul scop al artei sale: acela de a surprinde insasi esenta umanitatii, asa cum apare ea in spectacolul tragicomic al vietii. Iar cei care l-au cunoscut pot depune marturie ca era la fel de bun ca om pe cit a fost ca scriitor.” -- William Faulkner

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

Ernest Hemingway. La 2 iulie 1961 avea să-şi zboare creierii cu o armă de vânătoare. A considerat că un bărbat poate trăi pe acest pământ doar dacă poate ferici femeile. A iubit multe femei. A băut mult vin. A participat în Italia la Primul Război Mondial. A fost rănit. Italienii l-au decorat. Trăieşte la Paris. Face parte din intelectualii americani din jurul Gertrudei Stein, numiţi şi „generaţia pierdută". Este prieten cu Ezra Pound şi Francis Scott Fitzgerald. A iubit coridele şi taurii.

A fost jurnalist de război şi simpatizant al republicanilor în timpul războiului civil din Spania. A căutat submarine germane în apele Cubei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. E adevărat că vasul era mai bine echipat cu whisky decât cu muniţii. A vânat lei în Africa. Şi a văzut zăpezile din Kilimanjaro. în 1953 primeşte Premiul Pulitzer, iar un an mai târziu ia No-belul. Pentru nuvela Bătrânul şi marea. Şi-a trăit viaţa ca în Fiesta: „Bucuria de a trăi înseamnă să înveţi să plăteşti pentru fiecare lucru atât cât merită şi să-ţi dai seama când l-ai obţinut".

Pentru cine bat clopotele este romanul Măriei şi al lui Inglés, al lui Pilar şi al lui Pablo. Este romanul unei mari iubiri. Şi este romanul unei mari dezamăgiri. Este romanul unor oameni care iubesc foarte mult viaţa. Eroii devin laşi. Laşii devin eroi. Războiul niciodată nu este curajos. N-aveam de unde să ştim asta. Dacă Inglés nu era trimis în spatele frontului pentru a arunca în aer un tren al franchiştilor. -- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Pentru cine bat clopotele se desfăşoară în 1937, în timpul Războiului Civil din Spania, eroul fiind un asistent universitar american de colegiu ce şi-a părăsit slujba pentru a se alătura republicanilor. Robert Jordan a fost trimis din Madrid pentru a organiza un grup de guerriileros în criză de conducător.

Pablo, aşa-zisul şef, şi-a pierdut devotamentul din cauza greutăţilor războiului şi visează nostalgic la o viaţă liniştită lângă caii săi. Iubita lui, Pilar, iute, superstiţioasă, pe jumătate ţigancă, este cea care a păstrat coeziunea grupului, îngrijindu-se de oameni şi de lupta ce îi uneşte. Jordan este imediat atras de Maria, o tânără violată de soldaţii fascişti înainte de a fi luată de republicani în tabăra lor.

În sufletul lui Jordan apar dubii privind cauza republicană şi un sentiment mai general de autoînstrăinare. El luptă cu propriul dezgust faţă de violenţă. Incapacitatea de a-şi integra sistemul de valori se manifestă în relaţia cu Maria, pe care o iubeşte cu o pasiune dureros de intensă, dar o îndepărtează când face planul riscantei misiuni de aruncare în aer a podului. În final, Jordan este forţat să îşi reconsidere valorile personale, politice şi romantice că ci încrederea lui într-o ierarhie coerentă şi organizată a credinţelor şi experienţelor este zdruncinată.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii. Hemingway a primit in 1953 Premiul Pulitzer, in 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie.

A avut o viata extrem de tumultuoasa: s-a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania. In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer pe ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia d’Argento pentru eroism.

Dupa razboi devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar in 1921 se muta la Paris, unde o cunoaste pe Gertrude Stein si intra in cercul intelectualilor americani expatriati, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generatia pierduta. Printre apropiatii sai din acea epoca se numara poetul Ezra Pound si prozatorul Francis Scott Fitzgerald. In aceeasi perioada (1926) apare si primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus in romana cu titlul Fiesta; Polirom, 2008), o carte cu tenta autobiografica ce descrie, printre altele, viata comunitatii americane din Europa.

In timpul Razboiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stinga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocitatile comise de ambele tabere implicate in razboi. Viata agitata a marelui prozator a reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe din cartile sale.

Printre ele se numara si romanele care l-au facut cunoscut lumii intregi, cum sint A Farewell to Arms (Adio, arme, 1929; Polirom, 2009) sau For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008), dar si numeroasele povestiri si nuvele publicate de-a lungul vietii, aparute la Editura Polirom in doua dintre volumele dedicate operei lui Ernest Hemingway: Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), respectiv Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008). Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa aparitia, in 1952, a microromanului The Old Man and the Sea.

Din proza lui Hemingway au mai aparut Sarbatoarea continua (2008), Gradina Raiului (2009), A avea si a nu avea (2010), Dealurile verzi ale Africii (2010) si Moarte dupa-amiaza (2011).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: For Whom the Bell Tolls
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 568
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-1105-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5600

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Cel mai bun roman al lui Hemingway
Cel mai bun roman al lui Hemingway si unul din cele mai bune romane scrise vreodata, un roman despre razboiul civil din Spania.
Evaluarea
Parerea lui sebastian / (Plasată la data 27.06.2014)

Bestseller.md îți mai recomandă: