Pe Drum (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Pe Drum (Top 10+) [Carte de Buzunar]
137,00 MDL (34,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Cristina Felea
 
Pe drum, romanul cel mai cunoscut al lui Jack Kerouac, este considerat o Biblie a Generatiei Beat.
 
Romanul este, in acelasi timp, o descriere a Americii anilor ’50 si a beatnicilor, a tinerilor obsedati de exprimarea libertatii individuale, aflati intr-o cautare frenetica a adevarurilor supreme, indiferent de mij-loacele folosite, de la calatorii initiatice la sex si droguri. Pe drum are multe accente autobiografice, personajul principal, Dean Moriarty, fiind un alter ego al lui Neal Cassady, figura emblematica a generatiei beat.
 
Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
 
 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on

 
 
Recenzii
 
”Poate cel mai titrat roman de calatorie, Pe drum a lui Jack Kerouac te poarta de-a lungul Americii de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Nu Kerouac a inventat obsesia americanilor cu drumul, dar are meritul ca a descris-o magistral in aceasa Biblie a Generatiei Beat.” -- Clara Pop, 21 iunie 2012, in Club Diverta
 
”(...) Fascinanta realizare a cartii la nivel stilistic, autorul stiind cum sa imbine fragmente de o simplitate extrema cu secvente ce descriu peisajul american sau experientele celor doi tineri uzind de o fastuozitate de-a dreptul baroca, ce se poate, insa, schimba, neasteptat si pe nesimtite, in limbaj colocvial. Kerouac devine, astfel, si din acest punct de vedere, un adevarat creator de literatura si, probabil, printre putinii scriitori americani ai secolului XX care au reusit sa impuna imagini arhetipale, comparabile cu cele prezente in proza unui Melville (...), iar Sal Pradise pare mereu minat de dorinta whitmaniana de a ajunge pe un nou Tarim al Fagaduintei.” -- Rodica Grigore, 19 iulie 2012, in Cultura
 
Romanul lui Jack Kerouac a devenit un text clasic al mişei rii literare anticulturale americane. Acţiunea se desfăşoa^ în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Războ' Mondial. Relatarea lui Sal Paradise despre călătorihe sale de-a lungul Americii a devenit emblematică pent", strădania de a-ţi apăra cu orice preţ libertatea - visu american - într-un moment mai puţin favorabil al istorie'.
 
Călătoria lui Paradise împreună cu libertinul şi nesăbuita Dean Moriarty (personaj inspirat de camaradul de aventu' al autorului, beatnicul Neal Cassady), de pe coasta ce est spre cea de vest a Americii, e o celebrare a bogăţiei vitalităţii şi spiritului tineretului american. Cei doi respire o viaţă conformă cu standardele domestice şi economice, în favoarea traiului în comunităţi libere şi inclusive, iar î-ce priveşte experienţele individuale, ele sunt componente cheie ale culturii Beat, în plină dezvoltare, al cărei reprezentat carismatic va deveni şi Kerouac, alături de alţi autor celebri, ca Ginsberg şi Burroughs.

Faimos pentru că autorul său l-a scris într-o izbucnire de creativitate, alimentată cu cofeină şi benzedrină pe ir singur sul de hârtie, acest roman, în linii mari autobiografic, a devenit un fel de legendă. Dar el conţine, în sine, ş: admiterea limitărilor la care o astfel de viziune este supusă, iar declinul gradual al lui Dean îl dezvăluie treptat ca un fel de erou absurd şi este puţin probabil că acest model să fi fost urmat de Sal, în momentul ajungerii la maturitate.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 
Despre Autor
 
Jack Kerouac (Jean-Louis Lebris de Kerouac, 1922-1969) s-a nascut in Lowell, Massachusetts, intr-o familie canadiano-franceza. La terminarea liceului obtine o bursa la Universitatea Columbia si pleaca la New York impreuna cu toata familia, dar in scurta vreme isi intrerupe studiile si se inroleaza in armata. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial viitorul scriitor este lasat la vatra, considerindu-se ca ar avea un comportament schizoid.
 
Lucreaza o perioada in Marina Comerciala, apoi porneste intr-un sir de calatorii in Statele Unite si Mexic, schimbind o multime de slujbe dintre cele mai diverse (padurar, muncitor la caile ferate etc.). Primul sau roman, The Town and the City, apare in 1950. Ulterior Kerouac isi va elabora un stil narativ spontan, brut, nefinisat, al carui rezultat a fost romanul On the Road (Pe drum,1957; Polirom, 2003, 2009).
 
Incluzind numeroase elemente autobiografice, cartea a atras atentia asupra unui mod de viata specific, pe care prozatorul si poetul american, alaturi de Allen Ginsberg, William S. Burroughs si alti prestigiosi scriitori din bine-cunoscuta „generatie beat“, l-a transformat intr-o marca a unei epoci.
 

Detaliile Produsului

Titlu Original: On the Road
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 372
Editura: Polirom
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-46-2401-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: