Pe Culmile Disperării

Pe Culmile Disperării
138,00 MDL (27,74 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Daca as putea, as aduce intreaga lume in agonie, pentru a realiza o purificare din radacini a vietii; as pune flacari arzatoare si insinuante la aceste radacini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da alta seva si alta caldura. Focul pe care l-as pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmica, esentiala.“ --  Emil Cioran

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Scrisă la douăzeci şi doi de ani, după luni de deprimare istovitoare şi insomnie, Pe culmile disperării este mai degrabă un strigăt, decât o operă de reflecţii filozofice. Cele şaizeci şi şase de scurte eseuri, unele de câte un paragraf, sugestiv intitulate „Despre a nu dori să trăieşti", „Lumea în care nimic nu se rezolvă", „Despre singurătatea individuală şi cosmică", „Extaz", „Frumuseţea flăcărilor", abordează teme ca inutilitatea, iraţionalitatea şi agonia evidentă a existenţei.

Aceste meditaţii profunde acţionează ca un obstacol faţă de pornirea spre sinucidere a autorului, o moarte care este, paradoxal, rezultatul plenitudinii: „Aş putea muri din prea multă viaţă". Soluţia este confesiunea - la exprimare se ajunge din necesitate. Scrisul, ca şi viaţa, este contrariul gândirii sistematice. Un filozof devenit poet scrie pentru a induce în eroare, nu pentru a da sens vieţii, ci pentru a-i expune pântecele sordid, meschinăria implacabilă a existenţei cotidiene. în aceste „drame" ale trecerii de la (ne)preocuparea pentru filozofie la expresia poetică, se deschide calea către paradoxuri care oferă în mod ironic, la rândul lor, o scenă favorabilă unei vieţi cinstite.

Deşi o carte aparent sumbră despre meritele vieţii şi ale morţii, Pe culmile disperării este marcată de un umor neverosimil, un imn închinat incomprehensibilităţii vieţii.

--1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Humanitas
Apariția: Aprilie 2012
ISBN: 978-973-50-2192-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri